Zlínští filharmonici dobyli Indii s Novosvětskou i Vltavou

04.03.2016 09:30

ZLÍN - Šťastní, zdraví a spokojení především z toho, že dobře reprezentovali Českou republiku a Zlínský kraj se z Indie po týdnu vrátili zlínští filharmonici. Filharmonie Bohuslava Martinů jako první český orchestr účinkovala po 57 letech v Indii. Pod záštitou ministra zahraničí ČR, ministra kultury ČR, hejtmana Zlínského kraje a primátora statutárního města Zlín koncertovala v Bombaji a Kalkatě.
Indie šest desítek hudebníků nadchla, což potvrdili ředitel filharmonie Josef Němý spolu s koncertní mistryní houslistkou Ivanou Kovalčíkovou a manažerem filharmonie Tomášem Gregůrkem. Zlínský orchestr jel podle slov ředitele do neznáma, protože Indie je jednou z mála asijských zemí, která nemá stálý profesionální symfonický orchestr. Přijetí a zájem o vystoupení Filharmonie Bohuslav Martinů však předčil veškerá očekávání.
Orchestr na koncertech v Indii řídil Debashish Chaudhuri, indický dirigent, který patnáct let žije v České republice a se zlínskou filharmonií spolupracuje od roku 2013. Na piano hrála jeho manželka Jana Chaudhuri.
„Odehráli jsme dva koncerty, nejdříve 24. února v Bombaji a zajímavostí bylo, že generálky se zúčastnilo 50 nejchudších dětí ze slumu. Zvlášť emotivní byl začátek koncertu, kdy v jeho úvodu zazněly hymny obou států. Druhý koncert se uskutečnil 28. v Kalkatě a předcházelo mu třídenní zkoušení s devíti indickými hudebníky a byl to vlastně první spojený orchestr českých a indických hudebníků. Vystoupení se zúčastnili představitelé hostitelských měst a našich úřadů v Indii včetně velvyslance a obou konzulů. Oba koncerty posluchači ocenili mimořádnými ovacemi a navštívilo je vždy přes tisíc lidí,“ přiblížil oficiální část Josef Němý.
Zlínské hudebníky navíc zaujalo kromě několika oficiálních akcí i běžná neformální setkání s prostými lidmi, kteří byli otevření a přesto, že žijí v těžkých podmínkách, nesou svůj osud pokorně. Někteří členové orchestru dokonce vstoupili do posvátné řeky Gangy. „Jídlo na ulici jsme však neochutnali, přestože všichni členové orchestru se před odjezdem nechali naočkovat. Navíc jsme měli s sebou valašskou medicínu, takže i po této stránce jsme byli vybavení a nikdo neměl zdravotní problémy,“ dodal ředitel.
„Dojmy z pobytu nestále přetrvávají a pociťuji určitou melancholii za naší cestou. Bylo opravdu silné přinést naši hudbu a lásku k muzice do takové země, kde to není obvyklé. Samozřejmě silný byl i lidský aspekt, protože se na nás chodily dívat i děti z nejchudších vrstev a měly radost, že se s námi mohli sejít. Setkali jsme se s nimi na pódiu, prohlížely si naše nástroje a patří to k nevšedním silným zážitků,“ vyznala své pocity houslistka Ivana Kovalčíková. Výtěžek koncertu v Bombaji putoval na podporu vesnických škol, peníze z koncertu v Kalkatě byly určeny pro místní hudební školu.
„Samotná příprava turné byla velmi náročná a díky ambasádě v Dillí i díky indickým partnerům se nám podařilo všechno dotáhnout na 110 procent. Zejména oceňuji jejich pomoc na letišti, kdy jsme neuvěřitelně hladce prošli jejich složitým imigračním prosem,“ poznamenal manažer filharmonie Tomáš Gregůrek. Doprava byla zabezpečená tak, že neutrpěly nástroje, pouze jedny housle se kvůli vlhku rozklížily, hráčce však organizátoři promptně zajistili dvoje a mohla si vybrat.
Turné po Indii bylo výjimečné i proto, že posledním evropských hudebním tělesem, který v Kalkatě vystupoval, byl v roce 1986 německý symfonický orchestr. „Zájem o klasickou hudbu tam ale roste,“ poznamenal ředitel filharmonie. Přitom nevyloučil, že po zkušenostech z nynějšího turné by se filharmonie mohla v Asii opět objevit, i když se jedná o akci finančně velmi náročnou.
Zážitky z Indie si filharmonie připomene koncertem 23. května, kdy zazní výběr z programu koncertů v Indii:  P. I. Čajkovskij: Koncert pro klavír a orchestr b moll, op. 23, Allegro ma non troppo e molto maestroso - Allegro con spirito, A. Dvořák: Symfonie č. 9 e moll, op. 95, Z Nového světa, Allegro con fuoco. Sólistka: Jana Chaudhuri, klavír. Filharmonie Bohuslava Martinů. Dirigent: Debashish Chaudhuri
Po koncertě následuje dokumentární film České televize o cestě FBM do Indie a beseda, které se zúčastní cestovatel Miroslav Zikmund, dirigent Debashish Chaudhuri, klavíristka Jana Chaudhuri.
Vlastimil Langer
Zleva: Tomáš Gregůrek, Josef Němý a Ivana Kovalčíková. Foto: Vlastimil Langer