Zlínský kraj miliardami rozhodně nešetří, hejtman před volbami slibuje

10.06.2020 18:35

Když jsem 21. května a také 4. června psal o hejtmanu Čunkovi, jak směle hospodaří s miliardami, netušil jsem, že je na cestě další kauza podobná Kroměřížské nemocnici. Tentokrát se ovšem týká Vsetínské, kde pan hejtman slíbil vystavět nový pavilon za jednu miliardu korun. Smělý projekt již ve Vsetíně představil a slíbil, že do dvou let se začne stavět.
Suma sumárum, za dva roky by měl Zlínský kraj zahájit tři velké stavby, na které bude potřebovat podle hejtmana 10 miliard korun. Slíbil, že novou krajskou nemocnici v Malenovicích postaví za osm miliard (?) a na kraji se o ní hovoří jako o hotové věci. Za miliardu chce stavět v Kroměříži a nyní přibyla i Vsetínská nemocnice, také se stavbou za další miliardu.
Zdá se, že krajská pokladna je opravdu bezedná. Takže, buďto kraj vlastní poklad nevyčíslitelné hodnoty, nebo zlatý důl, případně ropné pole. Možné je, že třeba kraj vyhrál miliardy v Eurojackpotu,  a nebo je hejtman eskamotér a iluzionista.
Ale aby se na mne obyvatelé Vsetínska nezlobili, že jim snad modernizaci nemocnice nepřeji. To rozhodně ne, naopak jim to přeji z celého srdce. Jde přece o zkvalitnění zdravotní péče v kraji, jak praví hejtman. Ale co je poněkud zvláštní - také v této nemocnici, podobně jako v Kroměřížské, se bude stavět za provozu. Pouze ve zlínské to nejde, prý s ohledem na pacienty.
Obě nemocnice jsou starší než KNTB. Vznik Vsetínské nemocnice se datuje do roku 1910, Kroměřížská je v provozu od roku 1911. Ovšem pouze zlínská Baťova nemocnice, postavená roku 1927, je údajně už zastaralá. Její stav se začal řešit zhruba před dvěma lety, a podle odpovědných pracovníků se prý havarijní stav táhne několik let. Naskýtá se proto otázka, za co po léta brali peníze a proč vedení kraje dávno nealarmovali?
Zajímavé, že o projektech v Kroměříži a ve Vsetíně se veřejnost dozvídá až nyní, kdy se blíží podzimní krajské volby. Inu, každý hlas bude dobrý i pro tak zodpovědného hospodáře, za kterého se hejtman považuje.
Paradoxní také je, že pro hejtmanovy kroky v oblasti zdravotnictví horují pouze „vděční zaměstnanci“ a vybraní primáři nebo ti, kteří se k primariátům v KNTB nedávno dostali. Je tedy s podivem, že do padající nemocnice vůbec nastoupili. Hlasy „obyčejných“ zaměstnanců však není ani vidět, ani slyšet, protože se prostě nehodí. 
Jak celá tato manipulace s veřejností dopadne, je na krajských zastupitelích. Po zkušenostech s hlasováním o nové nemocnici se však lze obávat, že zdravý rozum k nim nedorazí a mnozí opět sklopí hlavy před prvním mužem kraje.
Vlastimil Langer