Zlínský kraj loni podpořil stovku včelařů, žádat o dotaci mohou i letos

16.02.2024 09:44

ZLÍNSKÝ KRAJ – Stovku včelařů v minulém roce podpořil Zlínský kraj. Rozdělil mezi ně sumu přesahující 1,1 milionu korun. O finanční příspěvek na nákup úlů, rámků a dalšího potřebného vybavení mohou včelaři požádat také letos. Příjem žádostí začal v pondělí 12. února a potrvá do 8. března.

„Kraj má na podporu včelařů v letošním roce rezervovanou částku 1,2 milionu korun, žádat mohou o příspěvek ve výši pět až dvanáct tisíc korun,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, v jejíž gesci je oblast zemědělství a životního prostředí.

„Vážíme si každého chovatele včel a obzvláště nás těší, když si k včelařství najdou cestu mladí. Kromě finanční pomoci se sami snažíme jít příkladem a včelařství propagovat,“dodala náměstkyně Ančincová.

„Zlínský kraj vloni v červenci umístil tři vlastní včelí úly v zahradě zlínské Čiperovy vily. Včely opylovávají nedaleký sad a zahrádkářskou osadu. Zajímavostí je webkamera nainstalovaná do jednoho z úlů, která mimo zimní klidové období živě přenáší obraz dění ve hmyzím společenství. Video mohou využít například učitelé jako výukovou pomůcku v hodinách biologie,“ řekla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Užitečné informace určené včelařům ve Zlínském kraji zájemci naleznou na webu: https://zlinskykraj.cz/vcelarstvi.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Foto: Archiv ZLK