Zlínská filharmonie začíná sezónu s novým šéfdirigentem

29.05.2021 07:35

FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ - Posledním koncertem, který Filharmonie Bohuslava Martinů (FBM) uskutečnila pro své posluchače, byl abonentní koncert 8. října 2020. Poté byla činnost filharmonie ochromena z důvodů protiepidemických opatření.
„Od března letošního roku pracujeme v pravidelném režimu a vždy v pondělí je testování všech zaměstnanců filharmonie a od úterý do pátku v rámci aktuálních opatření zkoušíme a pořádáme buď on line koncerty, či nahráváme,“ informoval ředitel FBM Josef Němý.
Filharmonie tento týden dokončila CD Má vlast od Bedřicha Smetany a Novosvětská od Antonína Dvořáka. Toto CD bude přes léto hotovo a s novu sezónou jej chce nabízet v prodeji našim posluchačům.

„Připravili jsme brožuru na novou sezónu 2021/2022 a v pondělí 23. května jsme zahájili prodej předplatného. Protože jsme z důvodů pandemie nemohli minulou sezónu odehrát, našim abonentům nabízíme převod svých abonentek na sezónu novou, což drtivá většina z nich tak činí. Abonmá nám v tomto týdnu potvrdilo 1550 abonentů, kteří nechtějí peníze ale přejí si pokračovat,“ zdůraznil ředitel filharmonie.
Od 1. června zahájí filharmonie prodej abonmá pro nové abonenty a také prodej na mimořádné koncerty nové sezóny. Jako vrcholy nové sezóny označil Josef Němý tři koncerty. „Je to zahajovací koncert nové sezóny 23. září, který bude inauguračním koncertem našeho nového šéfdirigenta Roberta Kružíka, dále koncert k 75. výročí založení naší filharmonie, které si připomeneme 21. října a filharmonii popřejí z pódia skvělí sólisté Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková, Václav Hudeček a Ivo Kahánek. Třetím vrcholem sezóny pak bude koncert 25. listopadu se skvělou světovou sopranistkou Pretty Yende,“ upřesnil ředitel.

Na letní období připravují zlínští filharmonici nevšední nabídku šesti oper air koncertů na platformě Baťova institutu, a to v období od 5. srpna do 2. září. Uvedou jak klasiku, jako například Mou vlast či Novosvětskou, tak i koncert populární skupiny Tatabojs.
Ředitel FBM Josef Němý pak představil nového šéfdirigenta Roberta Kružíka, který se ujme své role právě na zahajovacím koncertě nové sezóny 23. září. „Smlouvu máme podepsanou na tři sezóny do 31. srpna 2024. Na spolupráci s Robertem Kružíkem se nejen já, ale především celý náš orchestr moc těšíme a já přeji Robertovi hodně úspěšných koncertů s naší filharmonií,“ dodal ředitel filharmonie.

Text a foto. Vlastimil Langer
Pod foto: Josef Němý první zprava, nový šéfdirigent uprostřed.