Živý Zlín zahajuje letošní koncertní sérii Neznámí virtuosové

11.02.2024 10:02

ZLÍN - Vokální klenoty, fúze hudby a literatury, keramické nástroje, cimbalista studující v New Yorku, ale hlavně spojení špičkových hudebníků a mladých talentů v oblasti klasické hudby nabídne koncertní série Neznámí virtuosové. Pět nezapomenutelných koncertů na zámku Zlín pořádá ve svých prostorách kulturní centrum Živý Zlín. Sérii otevře 13. února seskupení Trijok Ensemble.

Společným pojítkem letošní série jsou netypické hudební nástroje. Během prvního večera vystřídá Trijok Ensemble více než 15 neobvyklých fléten a bicích nástrojů. „Koncerty přinesou do Zlína neopakovatelné zážitky, některé programy vznikají výhradně pro tuto příležitost. Nabídnou jiné podání klasické hudby s přesahy do jazzu či folkloru. Kombinace budoucí hudební generace s naprosto výjimečnými hudebníky se světovými zkušenostmi vytváří neformální, ale opravdu unikátní atmosféru,” přiblížila koncept projektu ředitelka Živého Zlína Jana Kubáčová. 

Letošní rok Živého Zlína nese podtitul setkávání a takový je i název prvního koncertu v podání Trijok Ensemble. Titul odkazuje jak k fúzi žánrů, tak ke spolupráci generací. V triu účinkují na zobcové flétny Jan Kvapil a Ondřej Slezák, kteří se věnují především starší hudbě a bubeník Kamil Slezák se pohybuje hlavně v oblasti jazzu a world music. Právě originální spojení tří osobností vyrůstajících z rozdílných hudebních kořenů slibuje fascinující posluchačské zážitky. Před triem vystoupí mladí i malí talentovaní muzikanti - duo zobcových fléten Voda a Optometrist trio ve složení zobcová flétna, bicí a kontrabas.

„Na zámku přivítáme během dalších koncertů v zahraničí působícího cimbalistu Matěje Čípa s hosty, zahraje i čínskou verzi cimbálu yangqin. Speciálním zážitkem bude koncert Keramorchestru, který rozezní nástroje z keramických stavebních materiálů. Těšíme se také na špičkové zpěvačky a jejich podání Dvořáka či Křičky. V našem zámeckém baronově sálku zazní také baroko v podání ansámblu CollegiumColloredo. Krásný zážitek slibuje komponované pásmo, ve kterém texty spisovatele, pedagoga a umělce Jana Slováka hudebně prolne trio dřevěných dechových nástrojů Ligneus,” doplnila Jana Kubáčová.

Koncerty zaměřené na klasickou hudbu nerozeznívají zlínský zámek náhodou. Odkazují na hlubší historii kulturní památky, kdy zde na počátku 19. století baron Klaudius z Brettonu provozoval zámecký orchestr.

Vstupenky a více informací na www.kulturazlin.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj: Kulturní centrum Živý Zlín