Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

15.04.2024 10:29

ZLÍN - Na narozeninové oslavě vás přivítají herečky Městského divadla Zlín v novince Ženy pod tónem, kterou čeká česká premiéra 16. dubna v hudebním a divadelním klubu Dílna. „Novou zlínskou hudební komedii, kterou napsal čtyřem ženám přímo na míru zlínský scenárista Matěj Randár, režíruje valašský rodák ze Vsetína Jakub Hekl. Inscenace o přípravách i o realizaci jedné narozeninové oslavy je prodchnuta písňovými hity z 60. a 70. let ve svěžích aranžích,“ uvedla PR manažerka divadla Hana Vondrášková.

Malá vesnice nedaleko Zlína. Na dámskou část rodiny osmdesátiletého Luďka nečekaně padla velká zodpovědnost: zorganizovat oslavu jeho kulatin. A tak se Luďkova manželka, dcera, snacha a vnučka scházejí, aby celou tuto akci, která zjevně narůstá do bizarní podoby, elegantně zvládly.

„Název Ženy pod tónem je samozřejmě trochu metaforou, herečky nemusí v inscenaci zpívat falešně, ale samozřejmě z přípravy oslavy jsou tak trochu rozladěné. Snad diváky ta jejich ‚rozladěnost‘ dobře naladí,“ rozkrývá tajemství názvu autor hry Matěj Randár, který je autorsky podepsán pod úspěšným televizním seriálem Sex O´Clock.

Narozeninovou oslavu budou chystat Luďkova manželka Dana (Helena Čermáková), Luďkova dcera Renata (Tamara Kotrbová), Luďkova snacha Jessica (Petra Králová) a Luďkova vnučka Ema (hostující Anna Randárová). V projekci a jako voiceover se objeví i samotný oslavenec Luděk (Pavel Leicman). A v narozeninových projekcích na diváky čekají ještě mnohá dalšípřekvapení.

Režisér Jakub Hekl, který se již ve zlínském divadle uvedl ještě jako student na stáži v titulu Trnky a hvězdy, by si přál, aby se diváci ztotožnili s ženami, které rodinnou sešlost připravují. „A také abychom na této klubové scéně s posezením opravdu pocítili, v čem mohou být inscenace v tomto prostoru jedinečné,“ řekl o přípravě novinky.

Celkem jedenáct českých a slovenských evergreenů v novém hudebním aranžmá a nastudování zlínského muzikanta a skladatele Adama Cahy a v narozeninových tanečních choreografiích Hany Achilles slibují nevšední divácký zážitek.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín