Závěrečný den Zlín Film Festivalu naposledy nabízí oceněné filmy a přidává i odbornou část pro filmové profesionály

01.06.2021 07:39

ZLÍN – Přesně na Den dětí, 1. června, končí jarní část Zlín Film Festivalu, která se odehrála převážně online. Na programu jsou pořady pro filmové odborníky, přístupné jsou ale i široké veřejnosti. Tento den je také poslední příležitostí zhlédnout všechny filmy, besedy, workshopy či koncerty, které byly postupně uváděny v průběhu předchozích festivalových dní.

Online festivalový program je dostupný na webu Zlín Film Festivalu už jen do úterý 1. 6. 2021, 23:59 hodin.Do tohoto času je možné pořady nově spouštět. Sledování právě přehrávaných pořadů bude možné dokončit i po tomto čase. ONLINE program je dostupný pouze na území České republiky.

Z programu pátého dne festivalu doporučujeme

Být vždy napřed: Jiří Konečný, Pavla Klimešová a Vratislav Šlajer- webinář pro studenty filmových škol s trojicí úspěšných producentů. Možnost zapojit se prostřednictvím živého chatu. Živě ze studia od 16:00 hodin.

Za školou s Markétou Pášmovou a Petrem Oukropcem (Zlínfest Speciál) - neformální talk show s uměleckou ředitelkou Markétou Pášmovou a filmovým režisérem a producentem Petrem Oukropcem, mj. o tom, proč u nás chybí audiovizuální produkce pro mladé diváky a jestli se blýská na lepší časy. Živě ze studia od 20:00 hodin.

Online filmové projekce:

Hranice odvahy (Norsko, 2020) – dobrodružný příběh desetileté Gerdy a jejího bratra Otta, jejichž rodiče jsou za druhé světové války v norském hnutí odporu, vypráví o důvěře, neochvějné loajalitě a velké odvaze, kterou lze objevit i u těch nejmenších dětí. Oceněno Zlatým střevíčkem za nejlepší celovečerní film pro děti na 60. ZFF.Zhlédnout zde.

Život jako abeceda (Austrálie, 2019) – festivalová hitovka zobrazuje od A do Z všechny barvy života mezi světem smyšleného kouzelného lesa a konzervativního maloměsta. Film získal Cenu dětské poroty za nejlepší celovečerní film pro děti na 60. ZFF.Zhlédnout zde.

Život bez Sáry Amatové (Španělsko, 2019) - čistý a poetický příběh dospívání a první lásky na horkém španělském venkově. Oceněno Zlatým střevíčkem za nejlepší celovečerní film pro mládež a Cenou mládežnické poroty na 60. ZFF. Zhlédnout zde.

Dvě pásma animovaných filmů pro nejmenší děti - Žížaláci a jiné animáčky, Hvězdička a jiné animáčky. Zhlédnout zde.

Ochutnávka filmů, které budou na podzim soutěžit o cenu Zlínský pes - Zhlédnout zde.

Další filmy najdete na webu festivalu.

Workshopy online:

Lunapark filmových vynálezů – filmový workshop pro školy.Zhlédnout zde.

Film a literatura – workshop pro děti i dospělé. Zhlédnout zde.

Kurz filmového herectví pro děti – herecký workshop. Zhlédnout zde.

Aanimuj! – 10 propracovaných online workshopů, které děti provedou světem animace. Zhlédnout zde. Děti se mohou naučit střih videa, postprodukci, ploškovou animaci, dynamiku pohybu a další.

Besedy online:

Zlínský film žije aneb točíme už 85 let! – záznam audiovizuálního pořadu o historii zlínských ateliérů. Zhlédnout zde.

Harry Potter: Knižní a filmové artefakty – beseda se členy fanouškovské skupiny Potterfan. Zhlédnout zde.

Batman: cesta k Temnému rytíři- jedna z největších komiksových postav a jeho filmové a televizní adaptace v besedě s komiksovým recenzentem a publicistou Ondřejem Králem. Zhlédnout zde.

Dostupné jsou i další pořady z předchozích dní, jako koncerty, rozhovory s filmovými hvězdami a další.

Na náměstí Míru program pokračuje i po skončení festivalu:

Virtuální galerie - ohlédnutí za uplynulým 60. ročníkem Zlín Film Festivalu. Galerii na náměstí Míru poznáte podle velké vstupní brány s AR ikonou. Vstoupíte do ní za pomocí mobilní aplikace AR ZFF. Výstava potrvá do 4. června.

24. Salon filmových klapek, OZC Zlaté jablko, od 8:00 do 21:00 hodin – autorská výstava 125 umělecky ztvárněných filmových klapek. Výstava potrvá do 9. června.

Radost tvořit, OZC Zlaté jablko, od 8:00 do 21:00 hodin – výstava oceněných prací Mezinárodní výtvarné soutěže dětí a mládeže se zrakovým postižením. Výstava potrvá do 9. června.
Kateřina Martykánová, Vlastimil Langer

Foto: Pořadatelé festivalu