Zámecký masopust ukáže tradice a nabídne zábavu pro všechny generace

10.02.2024 09:31

VSETÍN - Nabitý program plný fašankového veselí, lidových tradic a další zábavy pro všechny generace nabídne vb neděli 11. února další ročník oblíbeného Zámeckého masopustu v Muzeu regionu Valašsko v zámku Vsetín. Folklorní pásmo obstará známý soubor Klobučan z Valašských Klobouk, chybět nebudou oblíbené masopustní dobroty ani karneval se soutěží o nejlepší masku.

Zámecký masopust každoročně vsází na osvědčenou programovou osu, letos ale na návštěvníky čeká i jedna důležitá novinka. „Rozhodli jsme se posunout začátek akce ze 14 na 10 hodin. Cílem je rozvolnit program i koncentraci návštěvníků, aby si mohli svou oblíbenou akci užít ve větší pohodě a bez tlačenic,“ uvedla hlavní organizátorka Lenka Šemorová.

Folklorní pásmo se letos odehraje pod taktovkou známé ho souboru Klobučan, který obstará tradiční masopustní obchůzky či pochovávání basy a také bude pravidelně vystupovat se svou cimbálovou muzikou v Mramorovém sále. Během přestávek si budete moci prohlédnout dokumentární filmy z muzejního archivu o tradici masopustu na Valašsku.

„Spoustu zábavy si na Zámeckém masopustu užijí i děti. Těšit se mohou na karneval se soutěží o nejlepší masku, ve které mohou získat zajímavé ceny, včetně volných vstupenek do centra Džungle. Chybět nebudou masopustní dílničky, malování na obličej či oblíbená zámecká pátračka. V rámci jednoho vstupného budou moci navštívit i ‚pařanské doupě‘ s legendárními hrami ve výstavě historických počítačů Retrogaming,“ doplnil Jiří Koňařík, propagační pracovník muzea.

Žádná končinová slavnost se rozhodně neobejde bez tradičních dobrot. Cukrářky ze SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín upečou přímo na místě masopustní koblihy, regionál ní uzenáři přivezou zabijačkové speciality, předsálí zámku provoní medovina a k dostání budou například i tradiční valašské sýry. 

„Zámecký masopust patří k nejúspěšnějším akcím muzea a my pevně doufáme, že letošní ročník nebude výjimkou. Přijďte si za námi užít masopustní veselí a přitom se dozvědět také trochu zajímavostí o této prastaré a krásné tradici. V nabitém programu si to své jistě najdou zástupci všech generací. Už se na všechny moc těšíme,“ dodala Šemorová. 
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Muzeum regionu Valašsko