Výstava ukáže cestu do světa barev Tomáše Vosolsobě

28.02.2024 11:19

KROMĚŘÍŽ - Tvorbu akademického malíře Tomáše Vosolsobě (1937–2011), který se svou svébytnou výtvarnou prací řadí k předním osobnostem české poválečné moderny a informelu, představuje nová výstava v Muzeu Kroměřížska. Vernisáž výstavy Barevné světy Tomáše Vosolsobě se uskuteční 29. února v 16.30 hodin v Galerii v podloubí a potrvá až do 2. června.

„Svým dílem umělec neprogramově navázal na fantazijní práce surrealistů první poloviny 20. století, vliv na něj měla mimo jiné i vlna pop-artu. Na výstavě nazvané Barevné světy Tomáše Vosolsobě návštěvníci uvidí na šest desítek obrazů, které ukážou přehled jeho celoživotního díla,“ sdělila Martina Malá, PR pracovnice muzea.

„Charakteristickým prvkem jeho prací je technika dekalku, zrcadlově symetrického obtisku. Ta prostupuje celou jeho tvorbu. Osová symetrie vnesla do jeho děl racionální řád a stabilitu, zároveň v obraze ponechala prvek náhody a určité napětí. Své obrazy zásadně nepojmenovával názvy, přiřazoval jim číselné kódy. Interpretaci tak ponechával zcela na divákovi,“ uvedl historik umění Martin Janák z Muzea Kroměřížska, který výstavu připravil spolu s autorkou výstavy a znalkyní díla Tomáše Vosolsobě Veronikou Krülle Kotoučovou z Drážďan.

Vosolsobě vytvářel své typické barevné obrazy, ale blízké mu byly i tušové kresby. „U barevných prací se mu inspirací stala jasná obloha, barevné kontrasty a pestrost jižních zemí – Itálie a Španělska, které pravidelně navštěvoval. Jeho tvorbu ovlivnily zážitky a reálné situace, např. koncová světla aut jedoucích po dálnici, ale také symetričnost barokních staveb,“ doplnil Martin Janák.

V 70. letech se výtvarník živil zejména fotografováním poštovního provozu a fotodokumentací sbírkových předmětů Poštovního muzea v Praze, ke kterému měl jakožto filatelista velmi blízko. V roce 1982 odešel do Švýcarska, kde se naplno vrátil zpět k malbě a plynule navázal tam, kde svou práci přerušil. Do Česka se nastálo vrátil v roce 2000 a usadil se ve Velvarech. Jeho díla už měli možnost obdivovat návštěvníci galerií v České republice, Itálii, Německu či Švýcarsku.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Muzeum Kroměřížska