Výstava Baťa: 130 let poté láká na mimořádný doprovodný program

04.04.2024 10:57

ZLÍN - Výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně s názvem Baťa: 130 let poté vrcholí. Ve svém závěru přinese besedu s historiky, komentovanou prohlídku i unikátní divadelní představení pro sedm diváků. Vůbec poprvé tak má možnost veřejnost nahlédnout do původní kuchyně, dnes sklepa,  kulturní památky Kolektivní dům. Samotná výstava přináší nejstarší baťovské fotografie oživené umělou inteligencí. Projekt připravilo kulturní centrum Živý Zlín a potrvá do 14. dubna.

„Z nové perspektivy představí fungování firmy Baťa za první světové války ředitel Státního okresního archivu Zlín David Valůšek a historik Ondřej Ševeček. Během této besedy mohou návštěvníci vidět obě originální nejstarší baťovská alba zachycující vůbec poprvé výrobu firmy Baťa z roku 1919,“ uvedla Aneřka Gavendová z pořádající agentury Živý Zlín. 

„Jedno album je uloženo v archivu v Klečůvce, druhé je ve sbírkách historika a filmaře Jiřího Madzii. Právě druhé album posloužilo jako základ výstavy. Některé z těchto fotografií návštěvníci díky použití umělé inteligence uvidí v barvě a pohybu. Děkujeme všem našim partnerům za možnost ukázat minulost očima současnostidíky technologiím,” řekla ředitelka Živého Zlína Jana Kubáčová.

Právě zmíněný sběratel Jiří Madzia zavede návštěvníky během komentované prohlídky do procesu badatelské investigace a přiblíží okolnosti objevu vystavených fotografií. „Tato alba jsou nejstarší dochovanou ucelenou fotografickou dokumentací firmy Baťa a současně mimořádně cenným vhledem do obuvnického podniku na prahu národní a zakrátko mezinárodní expanze,“ popisuje Jiří Madzia, filmař a sběratel.

Naprosto ojedinělé intimní představení pro sedm diváků s názvem Prefaby otevře návštěvníkům mimořádně cestu do sklepa Kolektivního domu, který v minulosti sloužil jako kuchyně společné jídelny. Představení volně variuje motivy každodenního života v paneláku – symbolu splněného snu o moderním bydlení v zemích bývalého východního bloku. Tuto autorskou výtvarně zvukovou inscenaci vytvořila česko-mexická loutkářská skupina Plata Company ve spolupráci s divadelním spolkem MIR.theatre. Představení má 30 minut a odehraje se opakovaně. Kapacita je velmi omezená, proto pořadatelé doporučují zakoupení vstupenek s předstihem. 

Vstupenky na veškerý program jsou prodeji na www.kulturazlin.cz a bude možné je zakoupit také na místě.

Výstavu s názvem Baťa: 130 let poté připravilo kulturní centrum Živý Zlín ve spolupráci s IS Produkcí a dalšími partnery. Součástí je i virtuální zaměstnanec závodů Baťa, jehož podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek a záznamů také AI. V kolektivním domě ve Zlíně je k vidění 14. dubna, vždy od středy do neděle v čase od 14 do 18 hodin. Více na www.kulturazlin.cz
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Živý Zlín