Výstava básníků Otokara Březiny a Jakuba Demla v galerii

29.05.2021 07:04

ZLÍN - Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zve na novou výstavu Otokar Březina a Jakub Deml – A bude to slavná chvíle. Rukopisy básníků, které doprovází výtvarná díla Josefa Váchala, Bohuslava Reynka, Františka Bílka a Otty Stritzka, jsou k vidění v Grafickém kabinetu v 2. podlaží budovy 14 do 11. července.

„Výstava přibližuje osudy dvou velkých českých tvůrců – jednoho opěvovaného a druhého stejně tak proklínaného, ve svých počátcích ve vztahu mistra a žáka – Otokara Březiny (1869–1929) a Jakuba Demla (1878–1961). Do jejich životního přátelství je možné nahlédnout prostřednictvím vzájemných dopisů a výtvarně zajímavých a svébytných rukopisů,“ informovala Šárka Michalíková, PR manažerka galerie.

Výstavu provázejí díla jejich současníků a zároveň v různých životních etapách blízkých přátel Bohuslava Reynka a Josefa Váchala. „Oltář Mystiků, jedno z nejvýznamnějších Váchalových děl, které se zde objevuje, jsme také zvolili jako ústřední motiv vizuálů, který výstavu doprovází.“ uvedl  kurátor výstavy Pavel Petr. V úzkém výběru jsou dále vystavená díla sochaře Františka Bílka a malíře Otty Stritzka. Celá výstava nese ohraničení krajinou kolem Staré Říše.

„Kromě rukopisů básníků, uvidíte také vzácné knihy z jejich soukromých knihoven. Jedním z nejstarších spisů, se kterým se návštěvníci setkají, je například Torquato Tasso Osvobozený Jeruzalém z roku 1667.“ dodal kurátor Pavel Petr.

Ze současných malířů, kteří tyto výstavy pravidelně doprovázejí, je ve vstupní části vytvořená koláž nazvaná Mosaika pro Otokara Březinu a Jakuba Demla – Tady přechází smích. Pozvání tentokrát přijal Dezider Tóth, Matěj Lipavský, Jan Slovák, Pavel Preisner, Timo, Pavel Piekar, Vladimír Havlík, Rostislav Valušek, Petr Veselý a Juliana Stritzková – Jirousová.

„Tak jako u předchozích výstav z cyklu (v předchozích letech se konala v Grafickém kabinetu Krajské galerie ve Zlíně výstava Jiřího Kuběny a Vítězslava Nezvala, Karla Hynka Máchy, Karla Hlaváčka, Jiřího Koláře, Karla Jaromíra Erbena spolu s Alénem Divišem a Jiřího Karáska ze Lvovic) se i tato koná ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví. Dalšími zapůjčiteli jsou Moravská zemská knihovna v Brně, Galerie hlavního města Prahy, Galerie Vysočiny v Jihlavě a několik významných soukromých majitelů,“ poznamenala Šárka Michalíková.

Výstava potrvá v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně do 11. července.  Veřejnost je také zvána na komentovanou prohlídku s kurátorem výstavy, která se uskuteční dle vývoje situace 22. června. Během výstavy se bude konat večer poezie z posledních básní Jakuba Demla – Tady přechází smích! Více informací na www.galeriezlin.cz.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně