Vernisáž výstavy Křížová cesta kardinála Štěpána Trochty

27.02.2024 09:51

VSETÍN - Připomínce 50. výročí úmrtí významného rodáka z Francovy Lhoty, kardinála Štěpána je věnována nová výstava, kterou připravilo Muzeum regionu Valašsko v zámku Vsetín. Vernisáž proběhla v neděli 25. února.
„Výstava s názvem Křížová cesta kardinála Štěpána Trochty je společným projektem Valašské nadace, Římskokatolického farního úřadu a Muzea kardinála Štěpána Trochty ve Francově Lhotě,“ uvedl Jiří Koňařík z Muzea regionu Valašsko.
„Jedná se o cyklus křížových cest ztvárněných v kresbách, malbách, grafikách či keramice od žáků základních uměleckých škol z regionu, doplněný o výtvarné práce dětí ze Základní školy Integra Vsetín,“ přiblížila kurátorka výstavy a historička umění Muzea regionu Valašsko Olga Méhešová.
 Na pódiu během slavnostního odpoledne vystoupili: předseda Salesiánského sdružení Vsetín Lubomír Gajdušek, poslanec ČR Róbert Teleky, místostarosta Francovy Lhoty Jan Trochta a katolický kněz Stanislav Zatloukal z farnosti Francova Lhota. O hudební doprovod se postarala Věra Strbačková (zpěv), Robert Teleky ml. (akordeon) a další. 
Vlastimil Langer
Zdroj: Městský úřad Vsetín
Foto: Radovan Kocúrek