V Rožnově je unikátní výstava Dva pohledy do vězeňské cely

17.04.2024 11:10

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Unikátní společnou výstavu fotografa Jindřicha Štreita a malíře samouka Ivo Červenky představuje Galerie Na Radnici. Oba autory spojuje téma hledání cesty a smyslu života při výkonu trestu ve vězeňské cele. Výstava potrvá do 26. června a je volně přístupná na chodbách městského úřadu.
„Renomovaný dokumentární fotograf Jindřich Štreit zachycuje ve svém cyklu Ze tmy ke světlu službu vězeňských kaplanů. Kaplanská služba ve věznicích v ČR byla jedním z kroků k humanizaci vězeňství. Kaplani ve věznicích nejenže plní duchovní službu, ale pro vězně jsou nepostradatelní i po stránce psychologické, humánní, ale i poradní,“ uvedla Petra Graclíková, rožnovská tisková mluvčí. 
„Fotografoval jsem ve dvaceti věznicích. Snažil jsem se zachytit atmosféru a vztahy. Bez vzájemného pochopení a vstřícnosti by se takový cyklus fotografií nedal realizovat,“ dodal Jindřich Štreit. Ivo Červenka je malíř samouk a zároveň student teologie na VOS Kolín. Toho času ve výkonu trestu za násilný trestný čin. Muž, který ve svém divokém životě udělal spoustu chyb, za které přišlo potrestání. V současné době prožívá období určité obnovy a restartu života, hledání směru a změny k lepšímu plnohodnotnému bytí. 
„S malováním jsem začal až ve vězení pro ukrácení času. Vlohy jsem zdědil asi po svém otci, který také maloval. Začínal jsem s uhlem a tužkou a posléze přešel k malbě olejem na plátno. Ve svých obrazech se snažím vyjádřit své pocity a myšlenky formou pozitivních barev, své osobní duchovní vnímání života. Zamýšlím se nad realitou i budoucností,“ řekl o své tvorbě Jiří Červenka.
Výstavu pořádá Téčko ve spolupráci s Městem Rožnov pod Radhoštěm a Apoštolskou církví. Součástí výstavy bude také preventivní doprovodný program pro studenty základních a středních škol s lektorem Romanem Povalou na téma: Život v závislosti. Roman Povala je knězem Apoštolské církve, který navštěvuje pana Červenku během výkonu trestu a dlouhodobě se věnuje preventivnímu protidrogovému programu. Výstava obrazů Ivo Červenky je prodejní, finance budou použity na úhradu jeho školného. Výstava je k vidění dle otevíracích hodin MěÚ Rožnov až do středy 26. června.
Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm
Foto: Paměť národa