Teď už je to jenom o morálce a slušnosti

22.10.2020 10:31

Když jsem si pořádně oddechla po přečtení výsledků voleb do zastupitelstva Zlínského kraje, řekla jsem si, že teď nic psát a komentovat nebudu. Každý má nárok na sto dnů hájení. Corona ale zažité zvyky mění. Ovšem ve Zlínském kraji nejen ona.

Stávající hejtman stručně řečeno „nezklamal.“ Pominu stížnosti na průběh voleb -poslední byla podána v den vypršení termínu a vůbec ji nepřipisuji současnému vedení kraje. Ale nastoluje otázky, protože těmito stížnostmi se oddaluje termín prvního zasedání nového zastupitelstva. Ten musí stávající hejtman vyhlásit do patnácti dnů poté, kdy se dozví, že volby jsou platné. A to nastane až se všechny připomínky / a některé jsou prý přímo úsměvné/ dořeší. Termín je nyní v nedohlednu.

Ovšem, co se týká přímo hejtmana je, že musel velmi zalitovat nejen ztráty svého hejtmanského křesla, ale třeba i toho, že ještě nedotáhl do konce nákup církevních pozemků pro výstavbu nové nemocnice v Malenovicích. Tak to okamžitě napravil a na účtu církve se objevilo 42 milionů korun. Zbývá odpověď na otázku, proč to udělal až po prohraných volbách. A možná je těch otázek víc.

K napsání těchto řádků mně přiměly i reakce některých stran, které ve volbách propadly a nemíní na těch, kterým dali voliči přednost, nechat nit suchou. Záminkou je jim opět „genialita“ současného hejtmana, který mistrně zareagoval na předběžné informace jak by mělo vypadat složení nového vedení kraje. Dal ve známost přes sekretariát lidovců tabulku jak jsou jednotlivé funkce placeny. Což ovšem nevypovídá nic o tom, jak bude financováno nové vedení kraje, které ještě nebylo ani oficiálně zvoleno. Jimi spočítaná částka mnohé lidi přímo vyděsila. Vím to z vlastní zkušenosti. A je těžké takto rozčileným lidem něco vysvětlovat.

Současné vedení kraje by teď mělo hlavně pomáhat tomu, aby nedošlo ke kolapsu krajských nemocnic, pandemie nás nedostávala na hlavní titulky v mediích a v klidu předat vedení do rukou těch, kterým dali voliči v krajských volbách přednost. Toto mezivládí lidem v kraji nic dobrého nepřináší a jen zvyšuje nervozitu. Snad k tomu nepřispěje hejtman tím, že kdyby přišla informace, že výběrové řízení na přípravu projektové dokumentace Malenovické nemocnice v hodnotě 350 milionů korun je v pořádku, tak smlouvu podepíše. Ve funkci hejtmana ještě může. Teď už je to jenom o morálce a normální lidské slušnosti.

Jana Bubeníková