Ve Zlínském kraji přibyl další řádný hospodář

20.08.2020 14:10

Mnohokrát a ve všech pádech skloňovaný Tomáš Baťa v souvislosti s výstavbou nové nemocnice v Malenovicích, by měl jistě „radost“ z toho, jak v jeho stopách kráčí čelní představitelé Zlínského kraje i města Zlína.
Oba se totiž ve svých rozhodováních odvolávají na to, že ke všemu přistupují jako řádní hospodáři. Jenže na rozdíl od Bati to nejsou jejich peníze, o kterých rozhodují, ale nás všech. 
O hejtmanu Čunkovi je to všeobecně známé, on totiž pro splnění svých cílů neváhá utratit miliony…Samozřejmě si vše nechá posvětit krajskou radou a „drtivou většinou“ zastupitelů. Nyní se titulem řádného hospodáře ověnčil i zlínský primátor Jiří Korec. Také on už se zřejmě namůže dočkat toho, až město bude vlastnit Krajskou nemocnici T. Bati. Zatím nikdo neví, co za ni bude kraj požadovat, ale za hubičku to rozhodně nebude.
V době, kdy zlínský magistrát pozastavil některé investiční akce kvůli koronavirové pandemii, přesto uvažuje o koupi současného areálu KNTB. Budou se teď zpracovávat drahé studie, potáhnou se jednání okolo prodeje a využití areálu, a to všechno bude stát peníze, které mohou městu chybět v dalších letech. Hrozí tak nebezpečí, že vedle zadluženého kraje bude zadlužené i krajské město. Uvažuje tento nový řádný hospodář do budoucna podle vlastního rozumu, nebo se rozhoduje pod vlivem někoho?
„Musíme postupovat s péčí řádného hospodáře. Musíme si tedy nechat nezávisle posoudit výtěžnost daných pozemků. Cílem je ekonomický propočet vítězného návrhu, tedy náklady na odstranění neperspektivních staveb, náklady na vybudování nové infrastruktury, jako jsou vozovky a další zpevněné plochy, vodovody, kanalizace, elektro, plynu, nebo vybudování veřejného prostranství,“ prohlásil zlínský primátor.
Jiří Korec byl do funkce primátora zvolen za politické hnutí ANO 2011 a také za toto hnutí je členem Zastupitelstva Zlínského kraje. A jak známo, ANO se vymezilo proti stavbě nové nemocnice v Malenovicích. Proto mi současný postup magistrátu vůči kraji a jeho záměrům k prodeji KNTB městu nějak nesedí. I když některá neslaná a nemastná vystoupení pana Korce v krajském zastupitelstvu už mohla ledacos signalizovat.
Zdá se tedy, že je rozhodnuto a poslední slovo by měla mít Rada Zlína a městští zastupitelé. Zvítězí zdravý rozum? A čí zájmy tedy hájí zlínská radnice?
Vlastimil Langer