Spisovnu městského úřadu vybuduje společnost KERAMO D – Dohorák z Kvasic

17.04.2024 14:04

KROMĚŘÍŽ - Novou spisovnu městského úřadu vybuduje společnost KERAMO D – Dohorák z Kvasic. Vznikne na místě bývalé kotelny v Rumunské ulici na sídlišti Zachar. Vítězná firma vyhrála výběrové řízení nabídkou zhruba 16,5 milionu korun.
„Předpokládané náklady činily asi o pět milionů korun více. Jedná se tedy o významnou úsporu. Ušetřené peníze budeme moci investovat do jiných záměrů na zvelebení města,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.
Město na pokrytí části nákladů navíc získá dotaci od Státního fondu podpory investic na revitalizaci území se starou stavební zátěží, tedy takzvaných brownfieldů., která může dosáhnout až 7,36 milionu korun. „Město tak ušetří další peníze, navíc změníme k lepšímu část Zacharu, která nevypadá příliš hezky. Na druhou stranu vydáme z rozpočtu asi devět milionů korun proto, abychom splnili povinnost uloženou státem,“ poznamenal Opatrný.
Město je totiž povinno ukládat dokumenty ze zákona. Nyní má spisovnu v suterénu bytového domu v Máchově ulici. Podle vedoucí odboru kancelář úřadu Marie Navrátilové nejsou sklepní prostory bytového domu pro spisovnu ideální, a to s ohledem na zvýšenou vlhkost a plísně. Navíc kapacita této spisovny už nepokrývá potřeby městského úřadu. „Dokumentů, které je potřeba po zákonem stanovenou dobu archivovat, je totiž mnoho. Jedná se o všechny druhy dokumentů vznikajících činností odborů napříč městským úřadem,“ doplnila Navrátilová.
Bývalá plynová sídlištní kotelna na plyn bude přebudována na administrativní budovu. „Předpokládaný termín realizace je od letošního června do února příštího roku,“ řekl vedoucí odboru investic Libor Pecháček. Součástí akce je také vybudování přilehlého chodníku a parkoviště.
„Město na sídlišti Zachar vlastní ještě kotelnu ve Francouzské ulici. Tento objekt je však ve špatném stavu, proto radnice plánuje demolici budovy. Vedení města zvažuje, že na jejím místě vznikne parkoviště,“ poznamenal Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž