Sociální zařízení azylového domu pro muže opraví firma z Kvasic

03.05.2024 14:28

KROMĚŘÍŽ - O rekonstrukci sociálního zařízení v objektu Azylového domu pro muže Astras v Purkyňově ulici se postará společnost KERAMO D – Dohorák z Kvasic. Nabídla cenu zhruba 4,1 milionu korun. „Oproti předpokládaným nákladům je vysoutěžená cena zhruba o 1,6 milionu korun nižší, což nám umožní ušetřené prostředky použít na další pro město potřebné investice,“ poznamenal kroměřížský starosta Tomáš Opatrný.
Podle místostarosty Pavla Motyčky je oprava sociálního zařízení v azylovém domě nezbytná. „Toalety a koupelny v této budově města jsou už ve stavu, který zdaleka nevyhovuje současným standardům,“ uvedl Motyčka.
Záměr počítá se stavební úpravou sprch, WC, kuchyněk, umýváren i šaten ve všech podlažích objektu. „Počítá se s kompletní modernizací, která zahrnuje opravu povrchů stěn a podlah, nové rozvody elektřiny, topení, vody i kanalizace,“ popsal vedoucí odboru investic Libor Pecháček. Ve druhém nadzemním podlaží je také nově navrženo WC a sprcha pro klienty zařízení s handicapem. Klienti s omezenou pohyblivostí budou moci nově k dopravě mezi podlažími využít schodolez.
Práce jsou plánovány na květen až listopad letošního roku. „Budou probíhat za provozu s tím, že klienti po dobu rekonstrukce budou využívat sociální zařízení v unimo buňce u objektu azylového domu,“ doplnil vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal. Kapacita azylového domu pro muže je 45 míst. Provozuje ho obecně prospěšná společnost Astras.
Nabízí pomoc dospělým mužům, kteří se ocitli v nepříznivé situaci spojené se ztrátou bydlení. Poskytuje jim přechodné ubytování na dobu až jednoho roku, a to včetně podmínek pro osobní hygienu a přípravu stravy. „Klienty by měl vést k návratu do běžného života. Součástí budovy je i ambulantní sociální služba určená osobám bez přístřeší, kterou je nízkoprahové denní centrum, a fakultativně také nocležna a seďárna, kde lidé bez domova mohou přečkat noc za mrazivého počasí,“ dodal Klabal.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž