Slovácké divadlo uvede světovou premiéru unikátní hry z české historie Monument pro Hradiště

01.02.2024 08:43

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovácké divadlo v Uherském Hradišti představí divákům v sobotu 3. února unikátní hru Monument pro Hradiště. “Její autor Pavel Molek, zkušený rozhlasový tvůrce a docent ústavního práva, vypráví příběh českých dějin, které se po roku 1938 mohly ubírat úplně jiným směrem. Režie novinky se ujal Lukáš Kopecký,“ uvedl Josef Kubáník, mluvčí Slováckého divadla.

Nekorektní komedie z české historie je fiktivním příběhem o tom, komu se v minulosti mohla v Uherském Hradišti stavět velkolepá socha. Jak by asi probíhalo slavnostní odhalování monumentálního pomníku, kdyby vzal kdysi do rukou osud Čechů razantní politik Emanuel Moravec? Nebo kdyby nám přišel na pomoc J. V. Stalin? Anebo co kdyby se britský mírotvorce Chamberlain zachoval opačně, než se ve skutečnosti stalo? „Ta hra je na obecně české téma, ale rozhodli jsme se ji zakotvit do Uherského Hradiště, čímž vznikla další zajímavá rovina,” řekl autor Monumentu pro Hradiště Pavel Molek.

„Herci odehrají tři stejné situace s různým vyústěním. Hra totiž nabízí trojici alternativních historických scénářů, takové to oblíbené‚‘co by, kdyby‘, čemuž lidé podléhají odpradávna, v současnosti obzvlášť. Tyto scénáře jsou navíc zpracované formou nekorektní komedie, díky které na naše dějiny můžeme nahlížet i s nadhledem a s humorem,“ přiblížil  novinku režisér Lukáš Kopecký. „Bude to velmi poučná hodina dějepisu, doufám, že diváci zažijí takové to ‚Ahaaa?', kdy si uvědomí různé souvislosti,” dodal herec David Vaculík, který ztvární dvojrole Tajemníka Edvarda Beneše a Tajemníka Nevilla Chamberlaina.

Kromě něj se na jevišti objeví další historické postavy – Edvard a Hana Benešovi, plukovník Emanuel Moravec, generál a premiér Jan Syrový, britský premiér Neville Chamberlain, ale také Bufetářka, která jednotlivé situace glosuje ze současného pohledu a také tajemná Odhalovačka pomíků. Postavy si zahrají Pavel Hromádka, Tereza Novotná, Jakub Zelinka, Tomáš Žilinský, Pavel Šupina, Pavlína Hejcmanová a Natálie Rašín.

Světová premiéra inscenace Monument pro Hradiště se uskuteční ve Slováckém divadle v sobotu 3. února. Kromě jmenovaných tvůrců inscenační tým doplňují scénograf Pavel Borák, kostýmní výtvarnice Markéta Sládečková, hudební skladatel Mario Buzzi a dramaturgyně Hana Hložková.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Slovácké divadlo