Slovácké divadlo uvede světovou premiéru inscenace Jak jsme se dostali až sem

05.04.2024 10:49

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Už tuto sobotu, 6. dubna od 19 hodin, se Slovácké divadlo a jeho diváci dočkají další premiéry, a to rovnou světové. „Na uherskohradišťskou scénu se vrátil úspěšný režisér Michal Zetel, aby se souborem nastudoval inscenaci s názvem Jak jsme se dostali až sem. Inscenace, na jejímž vzniku se podíleli sami herci a diváky vezme i do divadelního zákulisí, navazuje na veleúspěšné a oceňované Tři sestry, které Michal Zetel ve Slováckém divadle uvedl před dvěma lety,“ informoval mluvčí divadla Josef Kubáník.

Jevištní adaptace našich životů, jak autorský tým novou inscenaci pojmenovává, vychází z myšlenky, že každá lidská bytost je originální a prožívá svůj jedinečný příběh a u herců to platí nejenom na jevišti, ale i za ním.
„Vzpomínám si na premiéru Tří sester, kterou jsem sledoval jako divák. Byla to nádherná inscenace a famózní zážitek. Divadlo nejmodernějšího evropského střihu. Byl jsem fascinovaný a říkal jsem si, jaká by to byla výzva, kdybych si v něčem podobném mohl zahrát. A už je to tady,“ raduje se herec David Vaculík a přibližuje proces zkoušení. „Byla to dílna, trochu jako ve škole. Zkoušeli jsme, škrtali, zkoušeli znovu, spoustu věcí jsme zahodili do koše. A tak se nám to celé pomalu skládalo. Uvidíme, kde v tom hledání budeme v den premiéry. Divadlo totiž není jen Hamlet nebo Strakonický dudák, divadlo má obrovskou spoustu forem. Věříme, že to diváci přijmou, stejně jako se to podařilo u Tří sester,“ uzavírá David Vaculík.

Inscenace Jak jsme se dostali až sem vznikala podobně jako Tři sestry společnou prací celého inscenačního týmu a hereckou improvizací. „Na začátku jsem měl v ruce scénář utkaný z inspirací inscenačního týmu, kterému jsem pokládal různé, někdy možná i banální otázky. Pak k tomu přibyl skvělý soubor a vlastně tak trochu i drzost. Na konci bych chtěl mít zajímavou inscenaci, skvělý soubor a pokoru. Je to nezbytnost, jednou za čas vykročit pořádný kus mimo ověřené stezky. A ve Slováckém mi to umožnili. Tak jdu, a rád,“ říká režisér Michal Zetel.

Světová premiéra inscenace Jak jsme se dostali až sem proběhne v sobotu 6. dubna ve Slováckém divadle. Dramaturgie se ujal Jakub Molnár, hudbu vytvořili Vojtěch Dlask a Adrian Saraqi, scénu a kostýmy Eva Jiřikovská.V očekávané novince si zahraje Jitka Hlaváčová, Pavlína Hejcmanová, Petra Staňková, Natálie Rašín, David Vaculík, Pavel Šupina a Jakub Zelinka.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Slovácké divadlo