Slovácké divadlo chystá workshopy pro děti, zájem je obrovský

25.02.2024 08:55

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovácké divadlo připravuje atraktivní novinku pro své nejmenší diváky. Je jí série čtyř workshopů, ve kterých divadelníci dětem přiblíží lákavý svět za oponou. Za nápadem stojí trojice mladých divadelníků, lektorka Terezie Čermáková a herci Daniel Gajdoš a Jakub Zelinka.

„V prosinci jsme dětem po pohádkách nabídli tvůrčí dílny a byl o ně tak velký zájem, že jsme se shodli, že by byla škoda nevymyslet další aktivity,” říká Terezie Čermáková a prozrazuje, co s kolegy chystá. „Rádi bychom děti seznámili s tím, jak divadlo funguje a jak vzniká inscenace. Chceme, aby se potkaly s divadlem jinak, než jen jako pasivní diváci v publiku,” vysvětluje Terezie Čermáková a představuje první setkání 16. března v Malé scéně. „To bude obecně divadelní, takové zmenšené divadlo. Seznámíme děti s různými divadelními profesemi. Takže chvíli z nás společně budou třeba kostýmní výtvarníci, ale staneme se i herci a režiséry,“ popisuje divadelní lektorka.

V sobotu 13. dubna se děti sejdou zas, tentokrát se zaměří na divadelní hry a improvizaci. 4. května se děti dočkají setkání s názvem Vdechni život loutce, kdy se seznámí s druhy loutek a prací s předmětem a s hlasem. A 1. června přijdou na řadu hry s maskami a jevištním pohybem. „Všechno proběhne formou hry, myslím si totiž, že především prostřednictvím zábavných cvičení se dá nejvíc naučit,“ uzavírá Terezie Čermáková a dodává, že děti budou rozděleny do dvou věkových kategorií, a to od sedmi do 10 let a od 11 do 14 let.

Zájem o novinku je obrovský. „První workshop pro mladší děti byl vyprodaný během několika hodin, ten pro starší děti je obsazený z poloviny, čekáme ale, že i on se zaplní,” říká herec a mluvčí divadla Josef Kubáník, podle kterého jsou workshopy důležité nejenom pro rozvíjení talentu dětí, ale i pro pochopení divadla jako takového.
„Vsázíme samozřejmě i na to, že diváci budou po jejich absolvování přicházet k nám do divadla častěji, aby si ověřili, co funguje i v praxi. I proto máme v nabídce několik druhů předplatného pro děti všech věkových kategorií,” dodává Josef Kubáník s tím, že v aktivitách pro nejmenší diváky bude Slovácké divadlo stále pokračovat. Rezervace na workshopy jsou možné na webu divadla.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Slovácké divadlo Uherské Hradiště