Slovácká čítanka – zapomenutý spisovatel Matouš Béňa

23.06.2023 08:27

UHERSKÉ HRADIŠTĚ/STRÁŽNICE - Slovácká písni, tys nejvěrnějším obrazem slovácké duše, živým jejím dokumentem, ty provázíš lid svůj od kolébky do hrobu; tys zrodila, vychovala a provázela a pohřbila celé generace. Tebou lid krvácel, umíral, otročil pánovi, tebou miloval, proklínal a zlořečil, tebou se rouhal a modlil…
 „Autorem výroku je Matouš Béňa (1861–1944) v 80. letech 19. století řídící učitel ve škole na Suchově a jeden ze zakladatelů  bohémského sdružení, které vstoupilo do kulturních dějin Horňácka pod názvem Súchovská republika. Zatímco pojem Súchovská republika dosud žije, literární tvorba Matúše Béni je zapomenuta. Při tom jeho srdce spisovatele je plné lásky ke kraji, kam ho z rodné Hané zavál osud. Je plné porozumění pro lidí, kteří v tom kraji vedli zápas o živobytí, a také plné lásky k těm, které učil – suchovským dětem,“ říká Jiří Jilík, novinář, publicista, spisovatel a folklorista zabývající se Slováckem, člen zlínského Syndikátu novinářů.
„A tak mu  společně s vedoucí suchovských souborů Olgou Floriánovou věnujeme letos již 17. ročník Slovácké čítanky. Je pravda, že leccos, co Béňa napsal, již odvál čas, ale jeho knížky o světě dětí a fejetony, v nichž se vyznává z obdivu k lidové písni a k lidové kultuře, neztratily nic ze své emotivní působivosti,“ dodává Jilík.
V pořadu Slovácké čítanky bude ukázky z Beňovy tvorby číst herec Vladimír Doskočil, a hrát si, zpívat i tancovat  budou oba místní soubory Suchovjánek a Suchovjan za doprovodu cimbálových muzik Hynka Eviaka a Lenky Kozinové Jochové. Slovácká čítanka vám dá nahlédnout do již zmizelého světa horňáckého Suchova v sobotu 24. června  od 11 hodin v areálu strážnického skanzenu. 

 (Upozornění pro seniory starší 70 let:  Vstup do areálu a na všechny pořady MFF Strážnice zdarma.)

Text a foto: Jiří Jaro