Slavnostní koncert Talentinum 2024

16.04.2024 12:04

ZLÍN - Ve čtvrtek 18. dubna od 19.00 hodin v Kongresovém centru Zlín se koná Slavnostní koncert letošního ročníku festivalu Talentinum, který bude mít zcela mimořádnou podobu. „Představí se klarinet, klavír, harfa a housle, a zejména čtveřice laureátů mezinárodní televizní show Virtuosos V4+, soutěže mladých hudebních talentů, která si rok od roku získává na stále větší prestiži a popularitě,“ informovala Dagmar Garguláková z Filharmonie Bohuslava Martinů.

Virtuosos je nejen jedinečnou talentovou show klasické hudby, ale současně programem pro objevování talentů, který v Maďarsku úspěšně funguje již deset let. Od roku 2020 je mezinárodně uznávanou soutěží vyhledávající a podporující talenty klasické hudby ze zemí Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska. „Každým rokem se k této visegrádské čtveřici připojuje i jedna vybraná země (proto ono označení „V4+“). Porota přehlídky sestává mimo jiné z renomovaných hvězd klasické hudby, jako jsou Plácido Domingo, HAUSER, Peter Valentovič nebo Gabriela Rachidi. Soutěž dokáže ročně oslovit na 70 milionů lidí, a to prostřednictvím vysílání v televizi nebo v online prostoru,“ dodala Garguláková.

Posláním Virtuosos je vyhledávat talenty, propagovat a popularizovat klasickou hudbu, kulturu i hudební hodnoty zúčastněných zemí po celém světě. Jejím nejdůležitějším závazkem je poskytovat talentovaným mladým lidem příležitosti k vystupování. Slavnostní koncert Talentina tak tentokrát bude pozoruhodnou přehlídkou jedinečného talentu náctiletých interpretů, kterým hudební svět prorokuje zářnou uměleckou budoucnost.
Více na: https://www.filharmonie-zlin.cz/25331-talentinum-2024
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Filharmonie Bohuslava Martinů