Šampionát atletů proběhne koncem června ve Zlíně!

25.04.2024 08:55

ZLÍN – Vrcholná sportovní událost letošního roku proběhne začátkem léta ve Zlíně. Na Stadionu mládeže se uskuteční ve dnech 29. – 30. června Mistrovství České republiky mužů a žen v atletice na dráze. Během posledního červnového víkendu se představí v Baťově městě česká atletická špička, která bude usilovat nejen o mistrovské medaile, ale především o získání kvalifikačních limitů na Letní olympijské hry, které se konají začátkem srpna v Paříži.

„Republikový šampionát atletů se konal ve Zlíně naposledy před třemi lety ještě v covidové době s řadou omezení. Atletický klub Zlín, z. s. v rámci oslav 100 let od založení atletiky ve městě dostal od Českého atletického svazu pověření opět uspořádat Mistrovství České republiky. Na domácím šampionátu si zazávodí esa české atletiky jako dálkař Radek Juška, tyčkařka Amálie Švábíková, koulař Tomáš Staněk, běžci Pavel Maslák, Lada Vondrová, Tereza Petržilková, Matěj Krsek, Patrik Šorm, Jan Veleba a spousta dalších. Příznivci atletiky se mohou těšit i na mladé úspěšné atlety jako jsou například běžkyně Lurdes Gloria Manuel, vícebojař Vilém Stráský nebo výškař Jan Štefela,“ uvedl tiskový mluvčí šampionátu Roman Ordelt.
„Pro zlínský atletický klub je velkou poctou, že může v krátké době opět hostit přehlídku nejlepších českých atletů. Pořadatelskou laťku jsme v roce 2021 postavili vysoko a v nastoleném trendu hodláme pokračovat i nadále. Věříme, že atleti předvedou špičkové výkony,“ řekl Lukáš Vojtek, ředitel Mistrovství MČR v atletice a předseda AK Zlín.
Atletické závody zpestří rovněž zajímavý doprovodný program mistrovství – například akce pod názvem Atletika pro děti či oblíbená fanzóna.  Na zlínském tartanu se rozdělí celkem 38 sad medailí, když v sobotu bude ve hře již 18 mistrovských titulů. Sobotní program začíná ve 13 hodin, o den později se startuje již v 11:30 hodin. „Vstupenky se prodávají od poloviny dubna prostřednictvím největší ticketingové společnosti v Česku a na Slovensku Ticketportal, permanentku na oba dny pořídíte na sezení za 200 korun, na stání za polovinu. Denní vstupenka poté stojí 120 korun na sezení a stání pořídíte za pouhých 60 korun,“ sdělil Roman Ordelt.

Již v sobotu 27. dubna se uskuteční ve Zlínském kraji další významná atletická akce republikového významu. V Holešově je na programu Mistrovství České republiky v běhu na 10 000 metrů na dráze. Poběží se celkem ve čtyřech kategoriích: muži, ženy, junioři a juniorky. Závod pod pořadatelskou taktovkou atletického klubu Atletika Holešov, z. s., proběhne na Městském stadionu Míru v Partyzánské ulici vedle koupaliště. Hlavní kategorie mužů startuje v 17:20 hodin, ženy vyběhnou na dráhu v 16:30 hodin.
„Program začne již před polednem lidovým během, kde se očekává značná účast rekreačních běžců. Vzhledem k velkému počtu přihlášených běžců poběžíme v hlavních kategoriích mužů a žen i B běhy.Zveme všechny fanoušky atletiky do Holešova, připravujeme pro ně parkování vprostoru skateparku nebo na velkém záchytném parkovišti u koupaliště. Otevřen bude i bufet s občerstvením,“ dodal Jakub Hřib, ředitel závodu a předseda Atletika Holešov, z. s.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Tisková kancelář MČR v atletice, Zlín