Radě města Zlína záleží na péči o seniory

13.06.2023 11:24

ZLÍN – Vedení statutárního města Zlín sleduje se znepokojením zpravodajství serveru Seznam Zprávy, které popisuje poměry v domově pro seniory Hvězda zdravotní ústav jako necitlivé vůči některým klientům. Novináři opakovaně přinesli svědectví z ústavu, která se týkají údajně špatné péče, zanedbávání čistoty a nedostatečné stravy.
„Podporujeme co nejrychlejší a nejdůslednější prošetření situace v neziskové organizaci Hvězda zdravotní ústav. Zlín má pověst města, které se dokázalo vždy důstojně postarat o své seniory. Na péči o starší spoluobčany nám velmi záleží a zjištění uvedená ve zpravodajském článku Seznam Zprávy jsou velmi závažného charakteru. Rada města Zlína proto jednomyslně podporuje vyšetření situace příslušnými orgány,“ uvádí primátor Jiří Korec.
Statutární město Zlín provádí kontrolu subjektu Hvězda z. ú. - pouze ve vztahu k poskytovaným dotacím, jinou kontrolní pravomoc nemá.
„Ústavu dlouhodobě poskytujeme dotace na sociální služby, ta letošní představuje částku 279 tisíc korun,“ sdělil náměstek primátora pro sociální oblast Vojtěch Volf s tím, že město není oprávněno provádět kontrolu kvality poskytovaných služeb. Tuto kompetenci má u poskytovatelů sociálních služeb Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Magistrát města Zlína
Ilustrační foto: Archiv SNZK