Porodní asistentky i všeobecné sestry oslaví ve Zlíně svůj svátek

07.05.2024 14:01

ZLÍN - Park Komenského ve Zlíně se v květnu stane centrem oslav a osvěty zaměřené na profese, které tvoří nejdůležitější pilíř našeho zdravotnického systému. „Ústav zdravotnických věd Fakulty humanitních studií (FHS) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně připravil pro veřejnost u příležitosti Mezinárodního dne porodních asistentek a Mezinárodního dne všeobecného ošetřovatelství dva odpolední programy plné užitečných informací, vzájemného sdílení i zábavy,“ informovala Petra Svěráková, tisková mluvčí zlínské univerzity.
Ve středu 8. května od 14 do 17 hodin se mohou zájemci z řad veřejnosti v parku zúčastnit setkání pod názvem Porodní asistentka, těší mě, aneb S čím Vám mohu pomoci. Na happeningu se kromě fakulty podílí také Gynekologicko-porodnické oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati.„Cílem této akce je zvýšit povědomí o této záslužné a nenahraditelné profesi, nabídnout veřejnosti možnost pohovořit osobně s profesionálními i budoucími porodními asistentkami, sdílet zkušenosti a dozvědět se více o bakalářském studijním programu, který fakulta nabízí,“ uvedla Dagmar Pilíková, jedna z organizátorek akce, pedagožka a zároveň také porodní asistentka.
O dva dny později, 10. května, se na stejném místě a ve stejném čase uskuteční oslava Mezinárodního dne ošetřovatelství. V rámci odpoledního programu si mohou návštěvníci nechat změřit krevní tlak, studentky a studenti Všeobecného ošetřovatelství navíc předvedou ukázky preventivního samovyšetření prsou nebo prostaty a představí zároveň svůj studijní program.
„Během setkání se návštěvníci také osobně seznámí se samotnou postavou Florence Nightingale, která stála koncem 19. století u zrodu moderního ošetřovatelství, v historickém kostýmu totiž představí propagátorku tohoto oboru jedna ze studentek programu Všeobecného ošetřovatelství,“ dodala ředitelka Ústavu zdravotnických věd Věra Vránová.
Fakulta humanitních studií UTB ve Zlíně nabízí v oblasti vzdělávání nelékařských zdravotnických profesí tři bakalářské prezenční i kombinované studijní programy. Jedná se o Všeobecné ošetřovatelství, Porodní asistenci a Zdravotně sociální péči. „Přestože jsou tyto profese stále spíše ženskou doménou, nejsou v dnešní době mezi nelékařským zdravotnickým personálem žádnou výjimkou ani muži. V souladu s tradicí i současnými trendy tedy zveme všechny, kteří sdílí nadšení pro péči o druhé, ať už se jedná o budoucí studentky, studenty či širokou veřejnost,“ uzavřel děkan fakulty Libor Marek.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně