Policejní pyrotechnici vyjížděli o víkendu v kraji k několika nálezům munice

13.04.2021 14:34

POLICIE ZLÍNSKÉHO KRAJE - Ke třem nahlášeným případům nálezů munice na Kroměřížsku a k jednomu na Uherskohradišťsku vyjížděli o víkendu policejní pyrotechnici.
„V sobotu 10. dubna dopoledne nelezl pětatřicetiletý muž v lese u Nové Dědiny granát. Na místo proto vyrazili policisté z kroměřížského obvodního oddělení, kteří okolí nálezu zajistili do příjezdu pyrotechnika z Frýdku Místku. Specialista na výbušniny si následně střelivo odborně převzal a odvezl ke zničení. Jednalo se o protipancéřový dělostřelecký granát z období druhé světové války ráže 7,5 cm bez aktivních látek,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
Navečer pak vyjížděli pyrotechnici z Olomouce do Zborovic. Oznamovatel tam nalezl na zahrádce předmět připomínající minometný granát. Tentokrát se naštěstí o žádnou munici nejednalo. Předmět tak zůstal majiteli.
„K dalšímu nálezu vojenské munice vyjížděli opět pyrotechnici z Frýdku Místku v neděli 11. dubna krátce po poledni. V lese u Jankovic na Uherskohradišťsku nalezla podezřelý předmět dvaačtyřicetiletá žena. Jednalo se o dělostřelecký minomet ráže 60 mm ‚rumun‘. O tři hodiny později tito pyrotechnici vyráželi k dalšímu nálezu. Otec se synem objevil při procházce lesem v katastru obce Dobrotice vystřelenou silně zkorodovanou německou dělostřeleckou minu Wgr. 38 ráže 81 mm se zapalovačem Wgr.z. 38 z konce druhé světové války. Munici si v obou případech pyrotechnici převzali ke zničení. Policisté z příslušných obvodních oddělení vždy místo nálezu před jejich příjezdem zajistili,“ dodala mluvčí.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv SNZ