Ozbrojený útočník ve škole, ředitelé si připomněli důležité postupy

26.04.2024 08:31

OTROKOVICE - Efektivní reakce na nečekané situace, minimalizace rizik i celkové zlepšení bezpečnosti a ochrany ve školách byla hlavní témata preventivní přednášky určené především ředitelům základních a mateřských škol a školských zařízení na Otrokovicku. V obřadní síni otrokovické radnice ji uspořádal Odbor školství a kultury Městského úřadu Otrokovice ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Zlínského Kraje.

„Přítomní diskutovali o tom, co dělat v případě mimořádné události, kde se klíčovým pojmem stala zkratka USB, neboli utíkej, schovej se, bojuj. Důraz byl kladen také na to, že v takových situacích je nejdůležitější ochrana života a zdraví. Pozornost byla věnována i teorii pro vysvětlení charakteristiky měkkých cílů a metodicejejich ochrany, včetně potřebných informačních zdrojů,“ uvedla otrokovická tisková mluvčí Lenka Vaculová.
„Součástí přednášky bylo také promítání zajímavého instruktážního filmuzaměřeného na pracovníky základních škol,  natočený ve spolupráci s policií ze Slovenska, Rakouska a Německa. Divákům poskytl srozumitelné informace o základních postupech v případě útoku ozbrojené nebo agresivní osoby. Strategie ‚Uteč – Skryj se – Bojuj‘ je ve snímku metodicky přizpůsobena českému školnímu prostředí. Téma bezpečnosti je důležité nejen pro samotné školy, ale také pro mnoho dalších skupin. Mimo jiné například pro pracovníky krizového řízení i městskou policii, jejichž zástupce jsme také přizvali,“ zdůraznila vedoucí odboru školství a kultury Barbora Galatík Šopíková.

V přednášce nechybělo uvedení nejznámějších případů útoků ve školách a postupů, jak se zachovat v daném okamžiku. Byla prezentována doporučení a systémová opatření, která by v případě reálného útoku minimalizovala možné škody a usnadnila práci složek Integrovaného záchranného systému. Zazněly také informace o dalších plánovaných aktivitách kraje v oblasti zvýšení bezpečnosti na školách.

„Přednáška přinesla důležité poznatky a cenné informace o prevenci útoků ve školním prostředí a poskytla praktické nástroje pro zlepšení bezpečnosti ve školách.  Velké poděkování patří Janu Vaňkovi a Ivanu Mikulkovi z Krajského ředitelství Policie Zlínského kraje, kteří jako součást projektu prevence útoků ve školním prostředí prezentovali zajímavé informace nejen na téma ‚Ozbrojený útočník ve škole‘,“ uzavřela Barbora Galatík Šopíková
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice