Online část 61. Zlín Film Festivalu začíná, vidět jej může celé Česko

27.05.2021 15:59

ZLÍN – Tradiční termín, netradiční forma. Zlín Film Festival má letos dvě části – ta jarní se odehraje převážně online a začíná právě teď, v pátek 28. května. Nabídne skvělé filmy, workshopy, besedy, koncerty a mnoho dalšího. Prvníden bude ve znamení celodenního živého vysílání ze studia na Filmových ateliérech s řadou zajímavých hostů. Jeho součástí bude i slavnostní zahájení celého festivalu. Novinkou je autokino, které promítne film LeMans ´66.
ONLINE festivalový program je dostupný na webu Zlín Film Festivalu od pátku 28. 5. 2021, 8:00 hodin do úterý 1. 6. 2021, 23:59 hodin.Program označený jako "Premiéra" je dostupný od uvedeného data do konce festivalu.ONLINE program je dostupný pouze na území České republiky.

Online na webu festivalu:
Zlínský film žije aneb točíme už 85 let! – filmem napěchovaný, komponovaný audiovizuální pořad Zlín Film Festivalu s hosty, kteří o historii zlínských ateliérů hodně vědí, nebo naopak svou současnou tvorbou další kapitoly příběhu zlínského filmu píší. Celodenní stream poběží od 9:00 do 19:00 hodin. Slavnostní zahájení 61. ZFF se uskuteční v 10:00 hodin. Sledujte na www.zlinfest.cz

Hranice odvahy (Norsko, 2020) – dobrodružný příběh desetileté Gerdy a jejího bratra Otta, jejichž rodiče jsou za druhé světové války v norském hnutí odporu, vypráví o důvěře, neochvějné loajalitě a velké odvaze, kterou lze objevit i u těch nejmenších dětí.Oceněno Zlatým střevíčkem za nejlepší celovečerní film pro děti na 60. ZFF.Premiérav 10:00 hodin zde.

Život bez Sáry Amatové (Španělsko, 2019) - čistý a poetický příběh dospívání a první lásky na horkém španělském venkově. Oceněno Zlatým střevíčkem za nejlepší celovečerní film pro mládež a Cenou mládežnické poroty na 60. ZFF.Premiéra v 17:00 hodin zde.

Zazpívej mi film I. - mimořádný večer věnovaný slavným melodiím z filmů a seriálů pro děti a mládež.  Koncertní talkshowprovede moderátor Filip Teller, jeho hostem bude skladatel, klavírista, zpěvák a herec Ondřej Gregor Brzobohatý. Premiéra v 19:00 hodin zde.

Virtuální prohlídka festivalu - interaktivní virtuální prohlídka jednotlivých festivalových zón plná nečekaných překvapení a zábavy. Navštivte zde. Součástí je soutěžní kvíz o vstupenky na online projekce.

Aanimuj! – 10 propracovaných online workshopů, které děti provedou světem animace. Zhlédnout zde. Děti se mohou naučit střih videa, postprodukci a další.

Lunapark filmových vynálezů –živě streamovaný filmový workshop pro školy.Premiéra v 9:00 hodin zde.

Film a literatura –živě streamovanýworkshop pro děti i dospělé. Premiéra ve 13:00 hodin zde.

V autokině na parkovišti P5 Zoo Zlín promítáme:

LeMans ´66 (2019, USA, Francie, 152 min, režie James Mangold), ve 21:30 hodin - americký sportovní film natočený na motivy osudů automobilových konstruktérů a závodníků KenaMilese a Carrolla Shelbyho. Snímek sleduje cestu týmu Shelby American k vítězství v závodě 24 hodin LeMans z roku 1966.

Na náměstí Míru:

Virtuální galerie - ohlédnutí za uplynulým 60. ročníkem Zlín Film Festivalu. Galerii na náměstí Mírupoznáte podle velké vstupní brány s AR ikonou. Vstoupíte do ní za pomocí mobilní aplikace AR ZFF. Výstava potrvá do 4. června.

Výstavy 24. Salon filmových klapeka Radost tvořit,OZC Zlaté jablko, od 8:00 do 21:00 hodin. Výstavy potrvají do 9. června.

Další online filmové projekce:

Slavná invaze medvědů na Sicílii (Itálie, Francie, 2019) - napínavý animák, který líčí vtipný i dojemný příběh z časů, kdy ještě v sicilských horách vládli medvědi…Zhlédnout zde.

Just Kids (Francie, Švýcarsko, 2019) – dramatický příběh, tři sourozenci – Jack (19), Lisa (17) a Mathis (10) se náhle stávají sirotky. Každý reaguje na rodinnou situaci jinak.Zhlédnout zde.

Pásma animovaných film pro nejmenší

Hvězdička a jiné animáčky - Jaké dobrodružství čeká rysa ve městě? Co všechno se může stát na zvířecí dětské besídce? Zachrání velryba malého ptáčka? Tyto a další příběhy se představí v pásmu Hvězdička a jiné animáčky. V něm připomínáme soutěžní animace pro děti z 60. Zlín Film Festivalu. Zhlédnout zde.

Žížaláci a jiné animáčky– jedinečné a ve světě velmi úspěšné snímky zlínských studentů animace. Přehlídka připomene i cenami ověnčený film Malý Cousteau, který je poctou slavnému francouzskému oceánografovi a ochránci přírody. Nesmí chybět ani zástupce televizních večerníčků Žížaláci a na komediální notu zahraje i snímek Pozor, zvěř!Zhlédnout zde.

Zlínský pes - 4+4 snímky reprezentující malou část soutěžní sekce studentských filmů Zlínský pes pro rok 2021. Zhlédnout zde.

Další filmy najdete na webu festivalu.

ANIMÁG Kroměříž 2021– soutěž animované tvorby dětí a mládeže. Výběrové pásmo od nejmladších soutěžících – autorů animací ve věku 6 až 11 let. Zhlédnout zde.

Knižní okénko – krátké filmy v duchu tématu festivalu „Literatura ve filmu“. Zhlédnout zde. Na programu jsou například pohádky K. J. Erbena, B. Němcové a bratří Čapků.

Online doprovodný program:

Rozhovory s filmovými hvězdami, které navštívily minulé ročníky ZFF: DemiánBichir, Eleanor Worthington-Cox, Jordanne Jones, StanaKatic a další. Zhlédnout zde.

Kateřina Martykánová, Vlastimil Langer

Foto: www.zlinfest.cz