Obědy do škol pomohou dětem z rodin v hmotné nouzi i v příštím školním roce

24.03.2024 15:40

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zajistit bezplatné školní stravování dětem z mateřských škol a žákům základních a středních škol, jejichž rodiny pobírají dávky v hmotné nouzi nebo se ocitly v nepříznivé finanční situaci. To je cílem programu Obědy do škol, ve kterém bude i v příštím školním roce pokračovat Zlínský kraj.

„Smyslem této podpory není jen poskytnout dětem ze sociálně slabých rodin plnohodnotnou stravu, ale také zvýšit jejich školní docházku i účast na odpoledních zájmových aktivitách, a předejít tak jejich případnému sociálnímu vyloučení a zajistit jejich integraci do skupiny svých vrstevníků,“ uvedla radní Zlínského kraje pro školství Zuzana Fišerová.

„Distribuce pomoci probíhá přímo ve školách, školských zařízeních nebo v zařízeních školního stravování. Příspěvek není vyplácen zákonným zástupcům dětí. V tomto školním roce je do projektu ve Zlínském kraji zapojeno 26 škol, kde je díky alokaci ve výši čtyř milionů korun zajištěno stravování pro celkem 91dětí z rodin v hmotné nouzi.  Od 1. září do 31. prosince 2023 jim bylo vydáno více než pět tisíc jídel v celkové hodnotě 243 682 korun,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Školy a školská zařízení, která se programu Obědy do škol chtějí zúčastnit i ve školním roce 2024/2025, mohou své žádosti podávat od 16. dubna do 24. května, 12 hodin. Více informací zde: https://zlinskykraj.cz/obedy-do-skol-ve-zlinskem-kraji-vi.

Program Obědy do škol je z větší míry financován z prostředků Operačního programu Zaměstnanost plus. Předpokládaná částka pro školní rok 2024/2025 je 6,6 milionu korun (z toho spoluúčast Zlínského kraje je ve výši 10 %, tedy 600 tisíc korun).
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZK