Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí založila odborný tým, který zajišťuje komplexní péči o katetry pacientů

05.05.2024 13:18

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí rozšířila spektrum svých nabízených služeb o PICC tým, jehož cílem je zajistit  komplexní péči o katetry u pacientů. Nově vzniklý odborný tým zajistí zkvalitnění ošetřovatelské péče, zvýšení bezpečí a komfortu pacientů.
„Úkolem PICC týmu tvořeného lékaři a středním zdravotnickým personálem je bezpečné zajištění pacientů s omezeným žilním přístupem a zkvalitnění ošetřovatelské péče včetně řešení komplikací spojených s PICC a Midline katetry,“ informovalo PR oddělení AGEL a. s..
PICC (periferně implantované kanyly končící v centrálním řečišti) a Midline katetry jsou důležitým nástrojem moderní medicíny. Využívají se zejména při podávání léků a výživy nebo krve a krevních derivátů převážně v onkologické léčbě. Zavedený katetr je vhodný zejména v situacích, kdy je potřebný nitrožilní přístup po dobu trvání několika týdnů, měsíců i let.
„PICC tým věnuje komplexní péči pacientům s katetry PICC a Midline. Řeší i zavedení a vytažení Huberových jehel do portu, aplikace léčiv, odběry z portu a další úkony,“ řekla hlavní sestra Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Jana Pelikánová. Cílem nově vzniklého týmu je standardizovat péči o tyto žilní vstupy, zajistit proplachy PICC katetrů a prevence zanesení infekce či ucpání katetru.
„Odborný tým zajišťuje péči o pacienty od zavedení až po vytažení katetru. Realizace je možná jak u hospitalizovaného pacienta, tak i u ambulantního pacienta. U hospitalizovaného musí pověřená sestra oddělení vytvořit žádanku. Ambulantní pacienti se se žádankou ze zavádějícího pracoviště telefonicky objednají na anesteziologickou ambulanci a následně se domluví na další péči zahrnující pravidelné proplachy katétru,“ vysvětlila Pelikánová.
O katetry pečuje odborný personál intenzivní péče a interního oddělení, který prošel certifikovaným kurzem. Objednání je možné na telefonním čísle 571 758 401.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí