Národní muzeum v přírodě otevírá všechna svá muzea

14.05.2021 14:21

NÁRODNÍ MUZEUM V PŘÍRODĚ - Příznivá epidemiologická situace a rozvolňování opatření umožnily otevření všech organizačních složek Národního muzea v přírodě. Nově tedy jsou otevřeny i Muzeum v přírodě Zubrnice a Hanácké muzeum v přírodě v Příkazích.

Od soboty 15. května se plně otevírají i areály Valašského muzea v přírodě, včetně interiérů. „Po čtyřměsíční přestávce se muzeum představí návštěvníkům v plné kráse. V chalupách přivítají návštěvníky tetičky a demonstrátoři, kteří budou jejich průvodci po areálu Valašské dědiny. Technické stavby na vodní pohon v Mlýnské dolině ožijí díky zručnosti našich mistrů,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.
Samozřejmě bude také otevřen areál Dřevěného městečka. Formou výdejových okének se budou moci návštěvníci občerstvit a ochutnat valašské speciality. „Přístupné jsou opět i naše stálé expozice v Sušáku, v Domě Pod Strání a Panské sýpce. V rámci Mezinárodního dne muzeí 18. května se mohou návštěvníci těšit na volný vstup do všech areálů muzea,“ dodal generální ředitel.
Národní muzeum v přírodě, příspěvková organizace, vzniklo v roce 2018 a sdružuje čtyři muzea, dvě z nich jsou v Čechách a dvě na Moravě. Jejich poslání je dokumentovat, ochraňovat a uchovávat více než dvě stě let historie lidového stavitelství a přibližovat způsob života na venkově. Každé z nich odráží kulturu jiného regionu a je proto jedinečné.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Národní muzeum v přírodě

Pod foto: Valašská dědina.