Město Uherské Hradiště rozšíří nařízení o zákazu reklamy na veřejných místech

25.03.2024 12:36

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Regulaci reklamy šířené na veřejně přístupných místech mimo provozovnu má město Uherské Hradiště upravenou zvláštním nařízením. Po zkušenostech s aplikací předpisu nyní město nařízení upravilo a doplnilo, a to v části věnované vymezení míst, kde je reklama zakázána a v části upravující akce, na něž se zákaz nevztahuje.
„Mezi místa, kde je reklama zakázána, budou doplněna pásma o šířce 50 metrů od podélné osy komunikace vedeném oboustranně podél dopravně nejvíce zatížených ulic: Moravní nábřeží, Pivovarská, Sokolovská, tř. Maršála Malinovského, Velehradská a Zerzavice.
Znamená to, že u vyjmenovaných ulic je nově v každé z odboček v délce 50 metrů zakázána reklama řešená tímto nařízením, a to po obou stranách komunikace,“ vysvětlil Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.    
Důvodem je, že dosavadní znění nařízení neumožňovalo vyžadovat odstranění reklamy, která je umístěna na zařízeních (např. plotech) orientovaných do ulice kolmé na regulovaný prostor. Míra takzvaného znečištění reklamním smogem je přitom v těchto místech významná.
Nově se také zákaz reklamy nevztahuje na kulturní, sportovní, charitativní a vzdělávací akce konané periodicky (jednou ročně), a to po dobu jejich konání a nejdéle 30 dnů před zahájením akce a 3 pracovní dny po skončení akce. Vzhledem k rozsahu a významu periodicky se opakujících akcí se původní délka reklamy v trvání 10 dnů před akcí jevila z hlediska informování veřejnosti jako příliš krátká. Nařízení vstoupí v platnost od 1. července.
„V posledních letech se městu díky nařízení o regulaci reklamy podařilo vyčistit některé nejkřiklavější příklady zamoření prostoru reklamami, šlo například o část veřejného prostoru u vjezdu do katastru města ze směru od Kunovic (plachty a cedule na plotech či zdech), v památkové zóně zmizela z chodníků  tzv. ‚áčka‘, která komplikovala pohyb handicapovaným osobám, seniorům či maminkám s kočárky, město ukončilo také provoz reklamních ploch na sloupech veřejného osvětlení v městské památkové zóně apod.,“ sdělil tiskový mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště