Masopust ve Valašském muzeu v přírodě

02.02.2024 07:44

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – V sobotu 3. února zavoní areálem Dřevěného městečka řeznické speciality a propukne masopustní veselí.

„Návštěvníci se mohou těšit na tradiční masopustní obchůzky z obce Francova Lhota a folklorního souboru Beskyd ze Zubří. Rožnovský soubor Javořina představí Hru o svaté Dorotě. Po celý den bude hrát dechová hudba Galička a v Billově domě hospodyně nasmaží ‚boží milosti‘. Na závěr programu vystoupí sbor dobrovolných hasičů z Francovy Lhoty s pásmem pochovávání basy,“ uvedl Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.
Celý areál provoní výrobky řeznických mistrů. „Návštěvnici mohou ochutnat z pestré nabídky zabijačkových výrobků a v laické anketě hlasovat O nejlepší řeznický stánek. Z lístků vhozených ve stáncích budou ve 14.00 hodin, po vyhlášení výsledků soutěží, vylosováni výherci z řad návštěvníků a obdrží uzenou kýtu či šunku? dodala Pavlína Polášková, pracovnice vztahů s veřejností.
Současně se uskuteční 25. ročník soutěže O nejlepší valašskou klobásku a 15. ročník soutěže O nejlepší valašskou tlačenku. O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodne odborná porota. Vzorky do soutěže mohou přihlášené firmy nosit v sobotu 3. února od 7.30 do 9.00 na ředitelství muzea. „Přijďte poznat tradiční masopustní zvykya ochutnat zabijačkové speciality na Valašsku,“ pozval do muzea Jindřich Ondruš.

Vstupenky na akci je možno zakoupit v předprodeji v pokladnách i online na webových stránkách muzea. Další informace o programu jsou na www.nmvp.cz/masopust2024.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Valašské muzeum v přírodě