Masopust nabídne zábavu, hudbu, divadlo i soutěž v pojídání jitrnic

09.02.2024 11:06

KROMĚŘÍŽ - Masopust 2024 v Kroměříži bude takový, na jaký jsou obyvatelé města i návštěvníci zvyklí – veselý, barevný, plný maškar a tradičních masopustních dobrot. Místem setkání a konání všeho důležitého bude v sobotu 10. února Hanácké náměstí.
„Tady se bude konat tradiční masopustní jarmark, sem dorazí maškary ve veselém průvodu v čele s medvědem, a právě tady se bude odehrávat celodenní program. V 9 hodin ráno vyjde od Klubíčka v areálu Základní školy Zachar masopustní průvod. V průvodu bude vítán každý, kdo na místo dorazí v masce a s dobrou náladou. Medvěd si na letošní masopust pořídil nový kožich a bude mu to v nové masce určitě slušet,“ uvedl Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Masopustní průvod dorazí po 10. hodině na Hanácké náměstí a v 10.15 bude oficiálně zahájený masopustní jarmark a odstartováno všeobecné veselí. Některé části programu jsou tradiční, například celodenní hudební doprovod cimbálovky, jiné jsou nové a originální, jako třeba soutěž v pojídání půlkilogramových jitrnic.
Od 9 do 14.30 hodin bude na Hanáckém náměstí hrát flašinetář, v 10.40 hodin se uskuteční již zmíněná „jitrnicová“ soutěž jedlíků, od 11 hodiny se mohou děti těšit na pohádku O ježkovi, který tančil v podání Divadélka s radostí, odpoledne bude na kluzišti patřit masopustnímu bruslení v maskách i bez (14 až 15 hodin). Po celý den bude hrát cimbálová muzika Čertiska a od 10 do 15 hodin se mohou malí návštěvníci aktivně zapojit do připravených tvořivých dílniček.
„Vstup na Hanácké náměstí a všechny body programu jsou pro návštěvníky zdarma. V jarmarečních stáncích bude možné koupit dobroty spojené s masopustem, zabijačkové výrobky, klobásy, speciality z udírny, ale i sladkosti, koláče hanácké i valašské, perníky a samozřejmě teplé i studené nápoje,“ dodal tiskový mluvčí.
Pro ty, kteří chtějí po masopustních dobrotách u tématu dobrého jídla zůstat, je připravený od 17. hodin v kině Nadsklepí Food Film Fest, projekt spojující gastronomii a kinematografii.
Masopust zvaný také ostatky, končiny, fašank, voračky či šibřinky je svátkem, který býval a je příležitostí k zábavě a hojné konzumaci dobrého jídla a pití. Předchází totiž čtyřicetidennímu předvelikonočnímu půstu, proto je třeba se poveselit a najíst „do zásoby“. Provázejí jej tradiční zábavy a veselice spojené s hlučným a veselým průvodem maškar. Obyčeje dodržované o masopustu se v jednotlivých oblastech liší.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž