Legiovlak dnes přilákal spousty návštěvníků

07.11.2015 14:33

ZLÍN - Zlín se dnes stal další zastávkou Legiovlaku. Unikátní pojízdné muzeum si při jeho příjezdu přišlo prohlédnout několik stovek lidí.
Slavnostní zpřístupnění vlaku veřejnosti zahájila operní pěvkyně Táňa Janošová, která zazpívala legionářskou hymnu Hoši od Zborova. V úvodním vystoupení radní Zlínského kraje Petr Navrátil vyzvedl úsilí organizátorů projektu Legiovlak o zachování této významné etapy historie našeho státu. Zejména ocenil přínos tohoto projektu pro školní mládež. „Už od dob Komenského se říká: Řekni mi, a já zapomenu. Ale ukaž mi, předveď mi, a já si to vždy vybavím,“ pronesl před návštěvníky Petr Navrátil.
O významu československých legií a jejich odkazu pro současnost pohovořil radní zlínského magistrátu Pavel Stojar. „V bojích se často v zákopech ocitli Češi proti Čechům. Jedni v uniformách císařských, druzí v legionářských. Legionáře si dnes připomínáme a oslavujeme je, ale neváhejme uctít ani památku těch, kteří stáli na straně druhé,“ řekl mimo jiné zlínský radní. „Legiovlak nám předává poselství, že Češi se umí postavit proti harašení zbraní. A toto harašení se v těchto dnech znovu z různých stran ozývá. Jen si musíme položit otázku, zda by se opět našli takoví skvělí muži, kteří by byli ochotni nasadit za svou zemi své životy. Tato působivá a originální expozice může nám všem ukázat, proč je třeba se za svou zemi postavit a jaký to má smysl,“ dodal Pavel Stojar.
Místopředseda Československé obce legionářské brigádní generál Emil Boček vyzvedl význam legiovlaku, který si dosud prohlédlo na 70 tisíc návštěvníků. Vyjádřil přesvědčení, že i ve Zlíně se setká se zájmem veřejnosti, která stojí o pravdivý obraz jedné z nejvýznamnějších kapitol naší historie. „Boj legionářů za vysněný stát je dodnes bezednou studnicí příkladu hrdinství a odhodlání obětovat se pro vyšší ideály. Úspěchem legiovlaku ve Zlíně bude, pokud s tímto vědomím budou návštěvníci odcházet, protože naším úkolem dnes je, abychom sami byli své slavné historie hodni a měli ji v náležité úctě,“ zdůraznil generál.
Slavnostní zahájení ukončila opět Táňa Janošová, která zpěvem české i slovenské hymny.


Repliku legionářského vlaku z období 1918 až 1920, kdy na Transsibiřské magistrále probíhaly válečné operace československých legií, si mohou občané prohlédnout na zlínském nádraží střed až do 19. listopadu. Souprava bude přístupná zdarma a školy si mohou objednávat odborný výklad. Vlak křižuje od května letošního roku celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020.
Text a foto: Vlastimil Langer