Laboratoř Jaroslava Kučery

18.02.2024 12:08

ZLÍN - Do světa československé kinematografie nejen 60. let zve Galerie G18 ve Zlíně. Výstava Laboratoř Jaroslava Kučery ukáže práci tohoto významného kameramana. Výstavu pořádá Fakulta multimediálních komunikací (FMK) Univerzity Tomáše Bati (UTB), vernisáž se uskuteční v pondělí 19. února v 18.00.

„Středobodem výstavy je práce Jaroslava Kučery, který neodmyslitelně patří mezi nejvýznamnější tvůrce československé kinematografie druhé poloviny dvacátého století. Je znám jako progresivní kameraman, který určil vizuální podobu řady českých filmů. Například Adéla ještě nevečeřela, Všichni dobří rodáci, Démanty noci, Sedmikrásky nebo Ovoce stromů rajských jíme a dalších. Jeho ženou a spolupracovnicí byla režisérka Věra Chytilová,“ uvedla Petra Svěráková, tisková mluvčí zlínské univerzity.

„Výstava navazuje na předešlé projekty o kameramanovi (nejen) české nové vlny Jaroslavu Kučerovi, které vyšly z rozsáhlé a zcela neznámé pozůstalosti, která obsahuje fotografie, negativy, diapozitivy, rodinné filmy, nikdy nezveřejněné denní práce, zkušební záběry odhalující i postprodukční úpravy a jiné filmové materiály na 16 mm a 35 mm pásu,” popsala Kateřina Svatoňová, spolukurátorka výstavy.

Archiv Jaroslava Kučery je materiálově a mediálně velice pestrý a je dokonalou „učebnicí“ nejrůznějších filmových postupů a možností experimentace s klasickým filmovým materiálem. Ke koncipování výstavy proto byli pozváni studenti z různých oborů FMK UTB ve Zlíně, kteří společně promýšleli jednotlivé Kučerovy mediální praktiky a rozkrývali jeho způsoby práce. 

„Vystavení Kučerova díla přináší oproti dosavadním projektům nové možnosti. Cílem této výstavy tedy není pouze představení Kučerovy práce, ale vytvoření specifické laboratoře a prostoru komunikace – mezi minulostí a současností, mezi fotografií a filmem a mezi studenty různých oborů, kteří společně výstavu připravují,“ doplnila Kateřina Svatoňová.

Experimentální laboratoř doplní i kreativní dílna G18 Edu Lab, která byla podpořena Národním plánem obnovy. Návštěvníci různých věkových skupin tak budou mít možnost prozkoumat zákulisí práce kameramana z různých úhlů i prostřednictvím galerijního kufříku. V prvním týdnu výstavu doplní také doprovodný program.

Výstava potrvá od 20. února do 18. dubna, vždy v otevírací dobu pondělí – čtvrtek od 13 do 18 hodin. Další informace o výstavě i doprovodném programu najdou zájemci na webu https://www.g18.cza sociálních sítích Facebook: https://www.facebook.com/g18gallery

Instagram: https://www.instagram.com/g18gallery/

O galerii G18 - Univerzitní galerie G18 byla založena v roce 2018 a je výstavní platformou Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Za dobu své činnosti představila řadu výstavních projektů orientovaných na současné trendy a tendence formující aktuální design doplněných o diskuze s odborníky, přednášky, workshopy, animace a dílny tak, aby byla galerie schopna postihnout téma i mimo možnosti formy výstavy a zprostředkovat jej různorodým cílovým skupinám.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně