Kraj pomůže udržet v regionu 65 venkovských obchůdků

26.02.2024 12:50

ZLÍNSKÝ KRAJ – S finanční podporou ze strany hejtmanství může počítat 65 malých prodejen na vesnicích v regionu. Zlínský kraj mezi ně rozdělí šest milionů korun. Program podpory venkovských obchodů vyhlašuje od roku 2021.

„Venkovské prodejny neslouží jen kzásobování místních obyvatel potravinami a základním zbožím. Plní také důležitou roli v komunitním životěv malých obcích – v obchodě se lidé setkávají, povídají si o dění v obci, chodí si pro radu. Starší občané jsou mnohdy na existenci malých místních obchůdků zcela odkázáni. Od roku 2021 proto jejich zachování podporujeme. Začínali jsme se třemi miliony, které nám poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Díky zájmu provozovatelů prodejen jsme dotaci postupně navýšili z krajského rozpočtu až na dnešních šest milionů,“ vysvětlil Lubomír Traub, náměstek hejtmana pro strategický rozvoj, územní plánování, dotace a cestovní ruch.

Podpora je určena provozovatelům maloobchodních prodejen s převahou potravin, nápojů a tabákových výrobků v obci do 1 000 obyvatel, kteří mohou získat dotaci od 30 tisíc do 100 tisíc korun na jednu prodejnu. „Finance pomohou udržet 16 prodejen v okrese Zlín, 22 prodejen na Kroměřížsku, 11 prodejen na Vsetínsku a 16 v okrese Uherské Hradiště. Dotace pokryjí část výdajů za období od 1. ledna do 31. října 2023. V hodnocení žádostí jsou preferovány nejmenší obce do 350 obyvatel, prodejny s větší vzdáleností od další nejbližší a ty s nižším počtem zaměstnanců,“ upřesnila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Za rok 2021 rozdělil Zlínský kraj mezi 32 žadatelů tři miliony korun.Za rok 2022 pak podpořil 65 prodejen šesti miliony,z nichž dva miliony uvolnil ze svého rozpočtu kraj a čtyři miliony poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchoduz programu OBCHŮDEK 2021+. Aktuálně z celkové částky 6,029 milionu korun poskytne ministerstvo 3,8 milionu, zbytek pokryje rozpočet Zlínského kraje.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj