Hvězdárna vzdává symbolickou poctu svému zakladateli a muži, jehož jméno proniklo do vesmíru

11.02.2021 09:22

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Josef Doleček ve fotografiích. Tak zní název virtuální výstavy, kterou si od 10. února mohou prohlédnout návštěvníci eBadatelny Zlínského kraje na portálu https://ebadatelna.zlkraj.cz/.
„Prostřednictvím fotografií z našeho archivu připomínáme člověka, jenž se výraznou měrou zasadil o dokončení stavby valašskomeziříčské hvězdárny a poté se stal jejím prvním ředitelem,“ řekl odborný pracovník hvězdárny Radek Kraus.
Načasování výstavy není náhodné – 16. února uplyne 109 let od Dolečkova narození. „Spíše než pravidelným pozorovatelem astronomických jevů byl nadšeným organizátorem a popularizátorem tohoto oboru. V okolí proslul pořádáním přednášek, na které vše potřebné vozil se svým předchůdcem Antonínem Ballnerem na starém dvojkoláku,“ prozradil pracovník hvězdárny.
Úkolu dostavět hvězdárnu se Doleček zhostil počátkem 50. let. „Tehdy v souvislosti s rušením spolků zanikla také astronomická sekce zdejšího městského muzea. Stavba započatá v roce 1947 byla krátce nato zastavena a neměl ji kdo dokončit,“ vzpomněl Radek Kraus události, jež vyvrcholily slavnostním otevřením nového areálu v roce 1955.
Vystavené snímky jsou opatřeny popisky. Část z nich hvězdárna zveřejnila vůbec poprvé. „Některé jsou lehce stylizované. Zřejmě měly funkcionáře a veřejnost přesvědčit, aby provoz a další rozvoj hvězdárny podpořili,“ uvažoval Kraus.
„Astronomové na zásluhy ‚otce zakladatele‘ o otevření observatoře nezapomněli. V roce 2000, tři roky před jeho smrtí, po něm pojmenovali nově objevenou planetku mezi Marsem a Jupiterem,“ poznamenal Josef Beneš, tiskový mluvčí hvězdárny.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí