Fotografie na výstavě v podchodu vydržely bez poškození pouze den

17.04.2024 12:20

ZLÍN -  Pouze jeden den bez poškození vydržela exteriérová výstava Zlínský podchod, která byla v podchodu na náměstí Práce v pátek 12. dubna odpoledne.  Výstava je součástí akce Czech Art Photo 2024. V jejím rámci je do veřejného prostoru umístěno 30 velkoplošných fotografií, které by zde měly podle záměru pořadatelů vydržet měsíc.
„Hned na druhý den, tedy v sobotu 13. dubna večer, tudy procházela skupinka mladých lidí, mezi nimiž byl i 17letý chlapec ze Zlína. Zatímco jeho kamarádi a známí nevěnovali vystaveným dílům v podstatě žádnou pozornost, mladík za několik z nich silně zatahal a poškodil tak jejich uchycení ke zdi. Protože je ovšem místo monitorováno prostřednictvím městských kamer, měl za chvíli co do činění s hlídkou Městské policie Zlín,“ uvedl Pavel Janík, zástupce ředitele zlínské městské policie.
Jak strážníci o pár chvil později zjistili, mladý muž se před činem značně posilnil alkoholem, když u něj orientační vyšetření prokázalo na 1,6 promile alkoholu v dechu. Ke svému jednání uvedl, že pro ně dodatečně nemá rozumné vysvětlení a uznal, že se nejednalo o příliš chytrý počin.
„Vzhledem k věku a podnapilosti strážníci předali mladistvého jeho zákonnému zástupci. Nyní jej tak čeká minimálně úhrada nákladů spojených s opravou poškození uchycení fotografií. Hodnota každé z vystavených fotografií přesahuje dle vyjádření pořadatelů částku 10 000 Kč. V případě jejich poškození tak pachatel riskuje trestní stíhání,“ dodal Pavel Janík.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městská policie Zlín