Festival Chaverut – Přátelství slaví a zve na výstavu, besedy i koncert

13.02.2024 08:42

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Dvacetileté jubileum si letos připomíná tradiční valašskomeziříčský festival věnovaný Izraeli. Bohatý program mohou lidé navštívit až do poloviny března.

„Na úvod festivalu Chaverut – Přátelství proběhla koncem ledna tradiční pieta u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Hlavní část programu zahájí vernisáž výstavy 35 grafik inspirovaných knihou Zámek od Franze Kafky, jejichž autorem je výtvarník Jaromír 99. K vidění bude od čtvrtka 15. února v Muzejním a galerijním centru v zámku Žerotínů,“ informoval Jakub Mikuš, tiskový mluvčí meziříčské radnice.
„Jubilejní ročník festivalu Chaverut – Přátelství tak letos zároveň zahájíme připomínkou 100letého výročí úmrtí významného spisovatele židovského původu Franze Kafky. Ilustrace Jaromíra 99, které jsou součástí úspěšného komiksu, budou na zámku k vidění až do 28. dubna,“ zve místostarostka Yvona Wojaczková.
Předposlední únorový den se ponese v duchu koncertu violoncellistů Dominiky Weiss Hoškové a Jiřího Hoška věnovaného klezmeru a hudbě židovských skladatelů z 19. a 20. století. Následovat budou přednášky teologa Pavla Hoška a chasidského rabína Jaira Jirmijahu Jerochima.
„Velmi zajímavá bude jistě i beseda s novinářem a reportérem Jakubem Szántó o Aktuální situaci na Blízkém východě, která proběhne ve čtvrtek 17. března. Toto téma je zvlášť v dnešní době velmi živé a v rámci festivalu Chaverut – Přátelství jej samozřejmě nemůžeme opomenout,“ navázala místostarostka Wojaczková.
Pomyslnou tečku za letošním jubilejním ročníkem pak udělá přednáška teologaTomáše Novotného na téma Svátek Pesach a jeho slavení.
Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Valašské Meziříčí

Ilustrační foto: Archiv SNZK