Dubnové novinky z galerie, muzea a knihovny ve 14|15 Baťově institutu

16.04.2021 11:48

ZLÍN -  Nový program nabízí 14|15 Baťův institut na duben. „Jsou tu další díly podcastu knihovny, nová videa z muzea nebo první letošní číslo čtvrtletníku galerie PZ 1/2021. Stejně tak vrcholí přípravy otevření sezóny na hradě Malenovice, kde jsou připraveny nové výstavy. Novinek je ale mnohem více.“, řekla v úvodu Petra Kubíková, ředitelka 14|15 Baťova institutu, p.o..

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně kromě publikování zajímavých článků přidává v rámci online programu nové tvořivé dílny.

Aktuální dubnová dílna pro děti se věnuje výrobě vlajky ve tvaru kapra „Koinobori“. Děti si mohou podle videonávodu vytvořit svůj vlastní originál a pochlubit se jím v rámci vyhlášené soutěže muzea. Ve zmíněném cyklu článků byl jedním z nejzajímavějších z pohledu vážnosti a aktuálnosti tématu článek zoologa muzea Dušana Trávníčka o problematice ochrany řeky Bečvy. Muzeum se těší na snad již brzké znovuotevření, které umožní představit všechny přichystané výstavy jak v muzeu, tak na hradě Malenovice či v Muzeu luhačovického Zálesí,“ sdělila PR manažerka institutu Petra Štrofová.

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně zaujala už v březnu spuštěním podcastu Na vlně. Do zatím posledního dílu přijaly pozvání Jana Juzová a Iveta Růžičková, lokální podnikatelky provozující své firmy s respektem a láskou k životnímu prostředí a přírodě. Následujícím hostem, na kterého se posluchači mohou těšit, je David Valůšek, ředitel Státního okresního archivu Zlín. Podcasty, proběhlé i plánované, sledujte zde. Z programu knihovny upozorníme ještě na novou výstavku Komenského timeline, kterou najdou zájemci na platformě v oknech kavárny v 15. budově. Výstavka přibližuje na plakátech klíčové okamžiky života jednoho z největších českých myslitelů, filosofů a spisovatelů a k vidění je až do 30. dubna.  

„Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně nadále pracuje s divácky oblíbenými formáty pro dospělé i dětské příznivce. Ať už jde o cykly Okem kurátora, Zajímavosti z depozitáře nebo online formáty pro děti. S jarem přišlo i první letošní číslo galerijního časopisu Prostor Zlín. Na obálku bylo zvoleno dílo Pohorská cesta u Daňkovic Jana Honsy, v souvislosti s posunutou výstavou v galerii, která zde měla být aktuálně k vidění. Tématem vydání je prostor pro umění,“ řekl Pwetra Štrofová.
Galerie mimo jiné připomíná 130 let od narození architekta Františka Lýdie Gahury, jehož jméno je spjato s meziválečným Zlínem i firmou Baťa. Prostor Zlín 1/2021 si mohou zájemci objednat domů, včetně možnosti předplatného časopisu.

„Stále věříme, že se kultura brzy otevře veřejnosti a na návštěvníky se velmi těšíme. Výstavy a program pilně připravujeme a doufáme, že již brzy naše prostory zase ožijí. Doporučuji všem sledovat náš web a facebook, kde uveřejňujeme průběžně novinky, soutěže a snad již brzy i oznámení o znovuotevření. “ uzavřela komentář s optimistickým výhledem Petra Kubíková.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto:
14|15 Baťův institut, příspěvková organizace