Duben, měsíc císařských porodů, si připomínají také v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí

18.04.2021 13:50

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Zatímco na přelomu tisíciletí se v Česku narodilo císařským řezem každé osmé dítě, vloni to byl v průměru každý čtvrtý novorozenec.
„Šířit povědomí o tomto způsobu operačního porodu si dala za cíl mezinárodní organizace ICAN (The International CesareanAwareness Network), kterákaždoročně vyhlašuje duben měsícem císařských porodů.K iniciativě se připojují také porodníci Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, kteří každoročně provedou více než sto porodů císařským řezem,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Raka Miloševská.
Mezi jednotlivými porodnicemi v Česku existují výrazné rozdíly v počtu prováděných císařských řezů, statistiky se pohybují mezi 10 až 40 procenty. „V naší porodnici činí procento tzv. císařů 13 %, což je hluboce pod celostátním průměrem. Svědčí to o vysoké kvalitě a množství péče, kterou rodičkám věnujeme. Naše porodnice je rodinného typu, takže porodní asistentky ženám poskytují maximum odborné zdravotnické péče, hovoří s nimi a poskytují jim také psychologickou podporu,“ řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Leopold Hošek.
Ne každá žen však může kvůli zdravotním komplikacím rodit fyziologicky, a právě v těchto případech lékaři indikují ukončení těhotenství císařským řezem. V dnešní době patří tzv. císař mezi standardní operativní zákroky, přesto jej odborníci rozhodně nezlehčují.
„Císařský řez je jedna z největších operací, která může ženu potkat. Je to velký operační výkon, může přinést komplikace nejen po stránce gynekologické operativy, ale i po stránce anesteziologické péče. Následně také přichází starosti o novorozence, který neprošel klasickým porodním dějem a jeho adaptace může být obtížnější,“ vysvětlil primář Hošek.
Také rekonvalescence je delší a bolestivější než po porodu vaginálním.  Zatímco po klasickém porodu bez komplikací jsou ženy zpravidla již po dvou hodinách schopny se o sebe plně postarat, po císařském řezu trvá prvotní fáze hojení zhruba osm týdnů.
„Následně ještě čtyři měsíce žena velmi dobře ví, že prodělala velký operační výkon. Proto se i další těhotenství doporučuje ne dříve než po roce od výkonu. To vše tyto ženy velmi limituje, a to především v dnešní době, kdy jsou rodičky starší a následně chtějí opět co nejdříve otěhotnět,“ doplnil Leopold Hošek.
Dobrou zprávou pro maminky, které čeká plánovaný císařský řez, je dnes možnost mít u sebe při porodu doprovod nebo provést bonding s miminkem i na operačním sále. A minulostí je rovněž rčení „jednou císař, vždycky císař“. Také v porodnici Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí odborníci umožňují a rovněž aktivně podporují vaginální porody u žen i po předchozím císařském řezu (tzv. VBAC – Vaginal Birth After Caesarean).
„Důležitý je vždy důvod, proč u předchozího důvodu k sekci došlo. Jednalo-li se o indikaci akutní, u které se dá předpokládat, že se nemusí opakovat, pak nebývá problém rodit další dítě fyziologicky. Avšak šlo-li o příčinu, která se nemění, například vnitřně zúženou pánev, pak pravděpodobnost na úspěch dalších porodů spontánní cestou výrazně klesá. Naše pracoviště ale vychází všem rodičkám vstříc, jak se jen dá, ale vždy v rámci bezpečí pro matku i plod,“ uzavřel primář gynekologicko-porodnického oddělení valašskomeziříčské nemocnice Leopold Hošek.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Nemocnice Valašské Meziříčí