Do roku kraj pořídí 57 elektromobilů, první dva už parkují v garáži

17.02.2024 11:26

ZLÍNSKÝ KRAJ – Dva zbrusu nové sedmimístné elektromobily Opel Combo-e LIFE předala ve středu 14. února krajská radní Zuzana Fišerová k užívání zástupcům 14|15 Baťova institutu a Střední průmyslové školy polytechnické - COP Zlín, kde budou tyto vozy nově sloužit. „Pořízení obou automobilů přišlo kraj na 1,923 milionu korun, z toho 660 tisíc pokryla dotace,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Elektromobily jsou pro provoz zejména v městském prostředí velmi výhodné. Přispívají jednak ke snížení emisí, ale šetří také náklady za pohonné hmoty a opravy starých aut,“ vysvětlila Zuzana Fišerová, krajská radní pro školství a kulturu.

Jedná se o první dva vozy dodané v rámci projektu Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace, během kterého kraj pořídí celkem 58 vozidel na elektrický pohon a 57 neveřejných dobíjecích stanic. Obmění tak přibližně čtvrtinu vozového parku na krajském úřadě a ve svých organizacích. Elektromobily nahradí většinu vyřazovaných vozů.

„Během projektu Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace Zlínský kraj zakoupí celkem 57 vozidel kategorie M1 (28 sedmimístných a 29 pětimístných) a jedno užitkové vozidlo kategorie N1. Z toho 35 vozidel bude určeno pro školské organizace, 18 pro sociální služby, tři pro potřeby Zlínského kraje a dvě pro krajské organizace v oblasti kultury. Všechny vozy by měly být dodány do konce února 2025. Už během minulého roku kraj v rámci jiného projektu EKO auta pro sociální služby Zlínského kraje pořídil pět elektromobilů pro své příspěvkové organizace ze sociální oblasti,“ upřesnila tisková mluvčí.

Projekt Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR, který na jeho podporu získal prostředky z Evropské unie z fondu Next Generation EU. Celkový rozpočet projektu je 53,390 milionu korun, z toho dotace činí 22,056 milionu korun.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj