Digitální Vánoce ?

21.11.2020 15:29

Blíží se adventní doba a její duchovní náplň se u většiny z nás prolíná hlavně s vánočním shonem, typickým prvkem dnešního konzumního či materiálního světa. Nic proti tomu či onomu, každý máme v sobě zakořeněn vlastní životní styl, pohled na život a svět, ve kterém žijeme.

Necítím se fundovaným objasňovat podrobně všeobecně známý křesťanský výklad těchto svátků, to bych se mohl dostat do frázovitých odpovědí. Hodně toho z křesťanské výchovy ve mně zůstalo dodnes, ale po válce vnucený socialistický způsob života nás všechny více či méně jaksi pokřivil a všichni se dnes těšíme hlavně na Ježíška a na rozzářené oči našich dětí a vnoučat nad právě rozbalenými dárky. Letošní Vánoce ale budou bohužel poznamenané pandemií, kterou svět nepamatuje už sto let od doby tzv. španělské chřipky. Většinou jsme na ni zcela zapomněli a najednou se celé lidské populaci obrátil svět takříkajíc hore nohama. Dokonce ta typická nákupní horečka je ve slepé uličce. Kromě těch, co co jsou v pracovním procesu, jsme zavření doma ve své ulitě, celé naše žití dostalo přísné mantinely a všichni čekáme na lepší časy, na které jsme si už zvykli. Místo nákupů v kamenných obchodech jsme se zdigitalizovali i v tomto směru a nakupujeme častěji v eshopech. Našimi pojítky s venkovním světem nám zůstal pouze rozhlas, televize, denní tisk a hlavně počítače, mobilní „chytré“ telefony a reklamní tiskoviny.

A jsem u jádra pudla. Právě rozhlasové vysílání je, jak o mně známo, spojeno s celým mým životem. Pominu teď svoji někdejší profesi technického redaktora, ale už od školních let pro mne byla a dodnes jsou spojena sobotní rána s poslechem pořadu Meteor na Dvojce, což je opravdový rozhlasový „maják“ už 57 let. Prvního listopadu to bude právě rok, co Český rozhlas na Zlínsku spustil digitální tzv. DAB vysílání (Digital Audio Broadcasting). Samozřejmě už o minulých Vánocích jsem se bez váhání také s nadšením zařadil mezi jeho posluchače a jsem na výsost spokojen. Právě v posledních týdnech ale ČRo spustil kampaň s názvem Doba dabová (www.dobadabova.cz), kde nevtíravě ukazuje na přednosti tohoto poslechu rozhlasových pořadů z tzv. multiplexu. V minulém pořadu Meteoru 21. listopadu mě zaujal příspěvek, na jehož obsah vás chci upozornit. Asi po 9 minutách staženého pořadu máte možnost se mnohé dozvědět o této, zatím málo známé rozhlasové novince. Poté, poučenipodrobným výčtem informací, se možná i inspirujete a začnete „gůglovat“ ve svém počítači a místo nového pyžama nebo papučí si pod stromečkem rozbalíte digitální DABrozhlasový přijímač.Tím si rozšíříte svůj digitální „šatník“ o další radost z kvalitního rozhlasového poslechu. Dodávám, že dosavadní příjem na VKV vlnách (FM) s ostatními stanicemi zůstává dále dostupný i na tomto novém přijímači a o jeho „vypnutí“ se zatím neuvažuje. Zde je odkaz na tento pořad, stojí to za to. Opakuji – nejsem placen coby dealer či „ne podomní“ prodavač, pouze doživotní „rozhlasový fanoušek“.

https://www.mujrozhlas.cz/meteor/meteor-o-koronaviru-u-netopyru-digitalnim-rozhlase-tisiciletem-betonu
Hezké digitální Vánoce bez kovidových komplikací přeje

Rudolf Maňas

Ilustrační foto: Archiv KNZ