Chytrá řešení přinesou městu finanční úspory

01.05.2024 07:48

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Město Rožnov pod Radhoštěm oznámilo spuštění Projektu EPC (Energy Performance Contracting), zaměřeného na provádění energeticky úsporných opatření na vybraných veřejných budovách. Projekt EPC představuje inovativní přístup k řešení energetické efektivnosti s garancí dosažení úspor.
„Cílem Projektu EPC je dosáhnout energetických úspor v objektech základních a mateřských škol a také v budově městského úřadu. Celkově jsou do projektu zařazeny tři budovy základních škol, čtyři budovy mateřských škol a jedna budova městského úřadu. Navrhovaná opatření zahrnují výměnu vnitřního osvětlení, regulaci vytápění vč. rekonstrukce rozvodů ZŠ Pod Skalkou, zateplení a umístění fotovoltaických elektráren na střechy budov,“ uvedla Petra Graclíková, rožnovská tisková mluvčí.
Město Rožnov pod Radhoštěm podalo žádosti o dotace na realizaci těchto opatření v celkové hodnotě necelých 30 milionů korun. Nyní se čeká na hodnocení žádostí o dotaci. Poté budou následovat poslední kola běžící veřejné zakázky na výběr poskytovatele energetických služeb. „Jedná se o největšího projekt energetických úspor v historii města a rozhodně představuje důležitý krok směrem k energetickým úsporám a udržitelnosti. Je to garantovaná forma úspor, kdy dodavatel ručí za to, že město ušetří finanční prostředky,“ řekl starosta města Jan Kučera.
Klíčovými parametry Projektu EPC jsou 10letá návratnost investice a garance dosažení navržených energetických úspor. Vybraný dodavatel garanci poskytuje a případné odchylky od předpokládaných úspor jsou regulovány smluvními podmínkami. Náklady na celkovou investici do projektu EPC dosahují přibližně 75 milionů Kč. Do projektu jsou zapojeny následující veřejné budovy: ZŠ 5. května, ZŠ Pod Skalkou, ZŠ Videčská, MŠ Radost 5. května, MŠ 1. máje 1153, MŠ 1. máje 864, MŠ a 5. května 1527 a Městský úřad - budova Stefanium.
Vlastimil Langer
Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm
Ilustrační foto: Archiv SNZK