Cestobraní už popáté nabídne v jednom dni cestu kolem světa

08.02.2024 12:05

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Pátý ročník cestovatelského festivalu Cestobraní se uskuteční v sobotu 2. března od 14 hodin v kině Hvězda v Uherském Hradišti. „Návštěvníkům nabídne pět nevšedních přednášek zajímavých cestovatelů ze všech koutů světa a bohatý doprovodný program včetně gastronomických zážitků nebo soutěží o ceny s cestovatelskou tematikou.

Tomáš Štěpán vezme přítomné na skútru do severního Vietnamu, Alča a Mája z Aawesome.cz landroverem na Aljašku a dál pěšky. Anna Müllerová prozradí, jaká jsou nejkrásnější města Andalusie i jak divokou přírodu můžete potkat v jejich okolí. Jiří Eibensteiner, který bude i průvodcem celého festivalu, povypráví o své cestě do Maroka jen s batohem na zádech. A sochař Ondřej Oliva se podělí o své cesty za inspirací na Srí Lanku,“ informovala za pořadatele Petra Kučerová.
 „
Většina mých cest po světě vznikla shodou náhodných příležitostí, a to ať pracovních nebo jako nabídky od přátel. Ovšem vnitřní touha poznávat svět za hranicemi vznikla po mé první čtyřměsíční cestě do USA, kdy mi bylo čerstvě dvacet jedna let. Myslím si, že tam přišel ten zlom, spoléhat hlavně sám na sebe a nebát se vyrazit do světa,“ řekl sochař.

Stejně pestrá jako cestovatelské přednášky bude i nabídka gastronomická. Občerstvení si na svá bedra vezme stejně jako vloni Lůca z vyhlášeného bistra Zahradní veget, které nabízí pestrou a chutnou veganskou a vegetariánskou stravu. „Po loňském roce, kdy všechno naše jídlo doslova zmizelo, jsem si pro další ročník Cestobraní na pomoc přizvala kolegyni Terku. Plánujeme, že se při přípravě jednotlivých jídel inspirujeme právě těmi zeměmi, o kterých budou přednášky,“ slíbil Lůca.

Ani letos nebude chybět proslulý Teabus Toma Pukšice s bohatou nabídkou čajů, antikvariát Potulné knihy z Bílých Karpat a o hudební podkres mezi přednáškami i při následné afterparty se postará DJ Wawakal z BasstaFidli. Organizátoři chystají i zajímavé soutěže a spoustu dalšího.

Organizátorem Cestobraní je spolek Mysli Jinak ve spolupráci s Městskými kiny Uherské Hradiště. Hlavním partnerem festivalu je Ing. Tomáš Mazáč a záštitu poskytli Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště, a Martin Zábranský, starosta města Staré Město.

Veškeré informace, podrobný program a odkaz na zakoupení vstupenek najdou zájemci na webu www.cestobrani.cz.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Slovácké léto