Český rozhlas Zlín začal vysílat svůj samostatný program

02.11.2017 08:17

ZLÍN - Historie Československého rozhlasu v tehdejším Gottwaldově začala už před šedesáti lety. Bylo to ve vile J. A. Bati, kterou rozhlas dostal darem od státu po předešlé konfiskaci Baťova majetku Benešovými dekrety. Po následné reorganizaci krajů se stal náš tehdejší kraj součástí kraje Jihomoravského a stejně tak rozhlasové studio se stalo pobočnou redakcí Československého rozhlasu Brno. Celou tuto dobu až do sametové revoluce se studio významnou měrou podílelo na programové skladbě či výrobě především zpravodajstvím a publicistikou. Časem podle ekonomické situace Českého rozhlasu začaly vznikat nové samostatné krajské stanice Čro, např. Olomouc, Pardubice nebo Jihlava. Následoval určitý útlum v „osamostatňování“ a vloni vzniklo další, už dvanácté krajské studio Čro v Liberci.
Nová samostatná stanice Český rozhlas Zlín začala vysílat ve středu 1. listopadu 2017. Splnil se tím dlouhodobý sen jednak zdejších „rozhlasáků“, občanů zlínského kraje, ale také politické reprezentace Zlínského kraje i zlínského magistrátu. Přesně po časovém signálu v 11 hodin zatáhl zlínský hejtman Jiří Čunek za „kliku“ mixážního pultu ve zbrusu nové vysílací režii a tím začala první kapitola novodobé rozhlasové historie na Zlínsku. Prvním hostem nového programu byl hudebník Jiří Pavlica a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který se předtím na tiskové konferenci v improvizovaném stanu na nádvoří nechal slyšet: „Regionální vysílání je alfou a omegou vysílání veřejnoprávního rozhlasu. I tím zřízením zlínského studia jdeme blíže k posluchačům, občanům. Lidé chtějí vědět, co se děje v jejich okolí“.

V počátcích vysílání budou mít obě stanice ještě hodně společného. Prozatím bude zlínské studio vysílat samostatně ve všední dny mezi pátou a devátou ranní pořad Dobré ráno, Moravo!, mezi jednou a čtvrtou odpolední pořad Rendes-vous a od pěti do šesti zpravodajský pořad Den ve Zlínském kraji. Po celý den bude stanice vysílat vlastní zpravodajské relace. Ostatní program bude prozatím společný a vysílaný z Českého rozhlasu Brno. Posluchači tak nepřijdou o oblíbené pořady jako je dopolední Apetýt nebo Srdcovky Zdeňka Junáka, či o pořady s blahopřáním Morava, krásná zem ani o víkendové Blahopřání s písničkou. Stanice má 13 zaměstnanců, náklady na roční provoz jsou devět milionů korun, rozšíření zlínské stanice si vyžádalo statisíce korun. 

Český rozhlas Zlín je tedy už třináctou samostatnou regionáloní stanicí a vysílá prostřednictvím vysílačů Zlín – Tlustá hora na 97,5 FM, Vsetín – Bečevná na 89,5 FM, Uherský Brod – Černá hora na 107,3 FM a Uherské Hradiště – Jalubí na 99,1 FM. Poslouchat lze i prostřednictím internetových stránek, kde je možné dění ve studiu sledovat i na webových kamerách. https://www.rozhlas.cz/zlin/studioPříští rok v listopadu chce Český rozhlas otevřít zbývající samostatné studio v Karlových Varech a tím bude síť krajských stanic kompletní. „Splníme tak dikci zákona, že v každém krajském městě je i krajské studio Českého rozhlasu,“ uvedl Zavoral.
Text a foto: Rudolf Maňas