Česká televize odvysílá dokumentární film natočený ve Zlínském kraji

09.03.2021 07:04

ZLÍN - Dokumentární snímek Rok na dědině režiséra Petra Smělíka, jenž se narodil v Uherském Hradišti a absolvoval zlínskou filmovou školu, bude mít svou televizní premiéru 10. března ve 14:40 na ČT2.  Dokument před půl rokem zvítězil na 9. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Acampadoc v La Villa de los Santos v Panamě.
Mottem festivalu bylo Built Heritage, tedy uchovávání dědictví. Právě toto téma reflektuje i hodinový dokumentární film Rok na dědině. „Hlavní myšlenkou snímku je pro mě návrat k přírodě, k originalitě, ke všemu, co působí skutečně. V dokumentu nepřímou cestou srovnávám život ve vesnicích a život ve městech. Ukazuji vztah mladé generace k tradicím a také jejich vztah ke zvířatům a půdě. Zkrátka sleduji život na vesnici v dnešní moderní době,“ řekl o vítězném snímku režisér Petr Smělík.
Dokument se natáčel v Boršicích na Uherskohradišťsku na přelomu let 2018 a 2019. V průběhu tohoto období strávil štáb v regionu celkem 12 natáčecích dnů. Snímek byl však finálně dokončen až na začátku roku 2020, kdy byla následně zahájena i jeho festivalová distribuce.
Projekt byl představen na Lift-Off festivalech v Tokiu, New Yorku, Torontu, Los Angeles, Paříži, Amsterdamu, Melbourne a Sydney. Postoupil také do finále soutěže o nejlepší dokument na Prague Film Awards. Na Acampadoc Panamá v srpnu 2020 získal hlavní cenu poroty.
Informace o festivalu
 Mezinárodní festival dokumentárního filmu Acampadoc v La Villa de los Santos v Panamě Snahou festivalu je vybírat filmy, které přináší poselství o životě, o identitě a paměti, o postupující globalizaci, sociálních dilematech – témata, která dle festivalu mají silnou hodnotu a stojí za to je šířit a sdílet. Český dokument z moravského prostředí Rok na dědině doplnil sedm dalších dlouhometrážních projektů, jež byly na festivalu uvedeny. Společně s francouzským snímkem tak Rok na dědině vážil nejdelší cestu jako jeden z pouhých dvou evropských dokumentů. 15. srpna 2020 byly oceněny projekty za nejlepší hudbu, kameru, střih a také nejlepší krátký film festivalu a nejlepší celovečerní dokument festivalu. Právě poslední zmíněné ocenění putuje do České republiky díky dokumentu Rok na dědině. S rozšířením do povědomí v rámci Zlínského kraje pomohla dokumentu i Zlín Film Office.
O režisérovi
Petr Smělík (režisér | producent) se narodil v Uherském Hradišti, vystudoval filmovou školu Zlín. V roce 2009 stříhal dokumentární mystérium Přízrak svobody II, které vzniklo v koprodukci Endorfilmu, ČT a ARTE a na 23. Finále Plzeň 2010 získalo Zvláštní ocenění za smělé vykročení přes hranice dokumentárního žánru a za experimentování s filmovým časem. Série Uzamčený svět, kterou stříhal, získala v roce 2018 cenu Česká radost na MFDF Jihlava. Středometrážní dokument Rok na dědině je jeho režijním dvě ocenění v Japonsku 2009 – Phantom of Liberty II • střih • distribuce: ARTE Francie/Německo, oceněno v ČR 2018 – TV série Uzamčený svět • střih • oceněno hlavní cenou na MFDF Jihlava 2018 2020 – Rok na dědině • režie, producent • distribuce: J.M.T. Films, Česká Televize • oceněno na Acampadoc Panamá 2020
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlín Film Office